Recensie Het vervloekte kind Integraal HC
1: De kaalkoppen SC
2: Het O-teken SC
door Arno Monin & Laurent Galandon



 

Het tweede project dat tekenaar Arno Monin in Nederland laat uitgeven door Saga heeft – net als het eerste De wilde vlucht – de Tweede Wereld- oorlog als uitgangspunt.
Het vervloekte kind speelt echter in 1968, als het er bij studentenbetogingen wild aan toe gaat. Gabriel is geen student, maar fabrieksarbeider, hij raakt bij de rellen betrokken via zijn jeugdvriendinnetje Camille. Hij laat zich op haar advies eens gaan en wordt prompt opgepakt door de Franse Nationale politie.
De agent die hem ondervraagt lijkt bijzonder gebeten op hem. Hij maakt zich met name druk over het feit dat een 'moffenjong' rechtgeaarde Fransen met SS-ers durft te vergelijken.
Maar hoe weet deze politieman dat Gabriel het kind van een Duitse soldaat is?
Het overtuigt Gabriel ervan dat hij nu toch maar eens moet proberen uit te vogelen hoe het precies zit met dat verleden van hem.
Hij hinkt van spoor naar spoor, maar het verleden ontdoet zich niet zomaar van haar sluiers en tijdens zijn 'onderzoek' komt zijn oude stigma bovendrijven: Zijn stiefvader - die nooit goed raad heeft geweten met zijn adoptief-kind - noemde Gabriel een moordenaar.
Een zichzelf waarmakende voorspelling?



Het scenario van dit tweeluik is wellicht wat topzwaar – scenarist Laurent Galandon (De wilde vlucht, Tayha El-Djazaïr, Bloemenschrift) heeft er net iets té veel in willen stoppen – maar da's niet erg. Zijn over-ijver verprutst zijn verhaal niet; het leest heel prettig en doet zeer sympathiek aan.
De tekeningen van Monin onderstrepen dat alleen maar. Hij heeft een heel lekker eigen stijltje dat ergens tussen karikaturaal en realistisch in hangt en hij weet zijn figuren tot leven te brengen.
Nee, eigenlijk een heel leuke strip van uitgeverij Saga, die de laatste tijd steeds betere strips kiest om voor de Nederlandse markt te vertalen...




(HH)