's Werelds bekendste stripfiguur Kuifje 'duikt op'
op de vreemdste plaatsen...

 

Hoe bekender de stripheld, hoe meer-ie opduikt in strips waar hij helemaal niet in thuishoort.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat van alle stripfiguren in Europa de brave Kuifje het meest opduikt in de strips die niet zijn naam dragen.
Vaak zien we Kuifje zelf afgebeeld, maar soms betreft het ook een bijfiguur of een object dat we herkennen uit de strips van Hergé...



...Zoals in de strip Dick Herisson. Dick heeft (rechts) het beeldje uit Het gebroken oor in zijn vitrinekast staan...

 

Dick Herrison is een strip die in de zogenaamde klare lijn getekend is en dus grafisch veel te danken heeft aan het werk van Hergé.
Tekenaar Didier Savard is niet te beroerd dat nog wat extra te benadrukken. In Savard's plaatje links hangt een schilderij aan de muur.
We herkennen de vijand van kapitein Haddock's voorvader: de piraat Scharlaken Rackham!


Maar daar blijft het niet bij... Als Dick Herisson een duikpoging onderneemt moet dat natuurlijk geschieden vanaf De Karaboudjan; is professor Zonnebloem (ongezien) op de boot aanwezig met zijn pendel ('Iets meer naar het Westen?'); Duikt Herisson met een echt 'Kuifje'duikpak en merkt hij op als men hem vraagt of hij de signalen begrepen heeft: 'Ik weet het. Ik ken mijn klassiekers!'
Dat blijkt!




Een laatste Kuifje-verwijzing uit de serie Dick Herisson: Hieronder zie je Dick rennen langs een wand vol schilderijen.
Een heel stel daarvan komt regelrecht van de schutbladen die de Kuifje-albums jarenlang sierden en waarvan je een selectie in de achtergrond van dit plaatje (grijs) ziet.



In de strip Nico - die vol verwijzingen zit naar klassieke strips, films en televisieseries (zie bijvoorbeeld Vlooien met Balbo: Blake & Mortimer) zien we op een perron behalve een atoomstijltrein en het Atomium een affiche voor een nieuw Kuifje-avontuur: Raket naar de maan.
Grapje: De jeep is vervangen door een futuristische zweefwagentje...



Haddock's schip De Karaboudjan, dat we bij Dick Herisson ook al tegenkwam is ook terug te vinden in Agent 327 De Golem van Antwerpen (boven links).
Agent 327-tekenaar Martin Lodewijk tekende ook het klassieke Karaboudjan-plaatje en vond zelfs de foto waar Hergé zich mee documenteerde (boven rechts). Lodewijk gaf het schip hier echter haar eigen naam Glengarry terug (onder links).
Terloops wijst hij ons nog even op Maurice Tillieux, die hetzelfde plaatje gebruikte in Bob Bang De piraten van Galapagos (onder rechts).
In de vorige Vlooien met Balbo: Kuifje gaat vreemd kwamen we dit beeld trouwens ook tegen, een eerbetoon aan Hergé van François Boucq (klik hier).
Voor deze laatste vier verwijzingen hoefde Balbo trouwens zelf niet eens te vlooien, ze komen uit het boek Agent 327 The making of 3 Te land, ter zee en in de lucht...

 



Dat was het voor nu, maar er zijn nog meer Kuifje-verschijningen, dus tot ziens in een volgende

Vlooien met Balbo de Strip-Aap
...