Een paar maand geleden hebben we in Vlooien met Balbo (zie hier) bewezen dat stripfiguren niet alleen figureren in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we nog een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren.

 

 


 

Andre Franquin tekende jarenlang strips voor zijn vaste uitgever Dupuis, maar op een dag nam hij - haast in een opwellling - ontslag en meldde zich bij de concurrende blad Kuifje. Het ontslag bij Dupuis werd teruggedraaid, maar Franquin had zich ondertussen contractueel verplicht voor Kuifje stripblad-uitgever Lombard Ton en Tineke te maken. Zijn striphelden lazen natuurlijk de strips van... uitgeverij Lombard!
Geheel rechts: Felix leest Dan Cooper deel 1 De blauwe driehoek.

 

 Ook Martin Lodewijk weet aan welke zijde zijn boterham besmeerd is en laat Agent 327 in het vliegtuig de tijd doden met het stripblad Pep, waarin de avonturen van de Nederlandse geheim agent werden gepubliceerd.

 ...Al geeft de onverschrokken geheim agent er ook blijk van wel eens een Donald Duck gelezen te hebben...

 Er worden niet enkel Europese strips gelezen door stripfiguren, ook Amerikaanse strips zijn populair: In de strip Blacksad gaat een hoofdrolspeler die zeer veel weg heeft van Wylie Coyoye uit de Roadrunner-cartoons even ontspannen met het zevende nummer van het legendarische stripblad MAD.


En Agent 327 wordt zelfs gedwongen zich te verkleden als de Amerikaanse superheld Batman om incognito op kantoor te komen.
Grutjes-nog-aan-toe!
Juffrouw Betsie is ook gegrepen door de destijds heersende Batman-rage en leest (helemaal rechts) een van de Batman albums die in die tijd door de Geillustreerde werden uitgegeven in Nederland.

 
We blijven nog even bij Agent 327, die alweer in een vliegtuig zit. De dame op de stoel voor hem en Olga leest een album van Jan, Jans en de kinderen...

 

 

 

 

Tot slot gaan we een kijkje nemen bij de onlang overleden acteur Patrick Mcnee, die in de TV-serie De wrekers (The Avengers) de rol van John Steed speelde. Steed is geen stripfiguur in de stricte zin van het woord, maar De Wrekers hadden een link met strips (waar we in een volgende Vlooien met Balbo op terug hopen te komen).
Zoals hierboven is te zien las Steed graag Tintin-, oftewel Kuifje-strips.


Tot een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap