In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren niet alleen figureren in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we opnieuw een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren.In Berthet's Zwartlijn 4 Motorcity wordt Lisa Forsberg er aan herinnerd waarom ze koos voor een loopbaan als politieagente: Batman - haar jeugdheld - zette haar op het pad van de misdaadbeschrijving. Als ze vertrekt uit haar geboortestad geeft haar vader haar een een oude Batman-strip om in de trein te lezen...

 

 


 

In veel oudere strips zie je striphelden het blad lezen waar hun avonturen werden gepubliceerd. Bijvoorbeeld de Robbedoes of Kuifje. Of ze lezen andere albums van diezelfde uitgever. Zoiets gebeurt hier onder ook met Dupuis stripheld Cedric.

Green manor is een Dupuis-strip, maar de bundeling van de drie bij Dupuis verschenen delen die Cedric hier leest is uitgebracht door uitgeverij Blloan...

 

 Wat leest de hoofdfiguur van een jeugdstrips?
Een jeugdstrip natuurlijk! Flopsy leest voor het slapengaan nog een stukje in Pol vindt een schat...

 

Onderstaande tekening maakte Willem Vleeschouwer ter gelegenheid van de herdruk van het album dat hij met een andere Willem maakte.
De wonderbaarlijke reis van Jacob Maneschijn en Sientje Zeester was een eenmalige samenwerking: net als Bommel een tekststrip met blokken tekst onder de plaatjes.
Links achter schrijver Willem Wilmink is letterlijk de schaduw van Tom Poes zichtbaar.
De andere Willem, tekenaar Vleeschouwer, werd zwaar, zwaar beinvloed door het werk van Fred Julsing en diens bekendste strip Wellington Wish. Het album ligt dan ook binnen Willem V's handbereik...

 

In de strip Mooie zomers is de vader van het gezin striptekenaar van beroep.
Zijn strips krijgen we in de albums nauwelijks te zien. Wat we wel te zien krijgen is dat zoonlief dol is op Lucky Luke.
Hij zakt er elk vrij minuutje helemaal in weg!


Een andere stripfanaat die het tot stripheld schopte (we kwamen hem in deze rubriek al eerder striplezend tegen) is Ernest Laverdure uit de strip Tangy & Laverdure. Hieronder leest hij als er even een moment van rust is in het blad Pilote, waar de avonturen van het duo in gepubliceerd werden...

 


...Maar Laverdure is een veelvraat, die ook de strips van andere uitgevershuizen verslindt.
Als hij 'wacht' heeft in Gevaar op groenland sleept hij een enorme stapel strips mee de cockpit in: Asterix, Roodbaard, Becassine (Toosje Tontel), Pilote, Tarzan, etc.
Dat vind ik als stripliefhebber mooi om te zien.
Wat ik minder mooi vindt is dat Laverdure niet bepaald zuinig is op z'n albums.
Hij knikkert ze gewoon het raampje uit!

 


 Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap