In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren niet alleen rondlopen in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we opnieuw een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren, die deze keer allemaal min of meer hun éigen avonturen zitten te lezen...

In het 26e Lefranc-album Operatie Antarctica stapt Guy Lefranc een boekwinkel binnen waar hij zijn eigen eerste album Het sein staat op rood ziet liggen...

 


 

Windig & De Jong's Dick Bosch - een parodie op de oerhollandsche held Dick Bos - leest achterop het boekje Tuinen, Dick! in een album van Rockin' Belly, een andere creatie van Windig & De Jong.

 

 In het album De gemaskerde racer lezen de moeder, de broer en de schoonzus van Michel Vaillant
in het blad waarin de avonturen van hun familielid gepubliceerd worden: Het weekblad Kuifje... Of, zoals het in Frankrijk heet, Tintin.

 
De avonturen van Frommeltje & Viola werden gepubliceerd in het weekblad Robbedoes. In Frankrijk heet dat blad Spirou. Viola leest in de trein - natuurlijk - dat blad.

 
Maarten de Saeger doet een beetje aan bibliofiele zelfbevlekking.
In zijn jongste boek De zwerver laat hij één van de hoofdfiguren lezen in zijn eigen Mijn begrafenis...

Iedereen weet dat het lezen van strips de fantasie nodeloos op hol doet slaan! De politie-inspecteur in Steven Sterk's eerste avontuur De rode taxi's gelooft niet wat Steven hem vertelt en geeft 'de verhalen die in hun weekbladen staan' de schuld van de overactieve fantasie van de jeugd.
Heel volwassen van de man, maar wat zit hij daar even later verlekkerd te lezen?
Juist! Verhalen uit het weekblad Robbedoes!

 
De avonturen van Dokter Zwitser werden eveneens gepubliceerd in het weekblad Robbedoes, het is dus niet raar dat Dokter Zwitser 's morgens bij de kiosk - naast het ochtendblad - ook de nieuwste Robbedoes koopt. Even kijken wat-ie allemaal beleefd heeft... Tekenaar Marc Wasterlain heeft het blad een prominent plaatsje gegeven onder het loket (rechter plaatje)
Dat de Dokter geinteresseerd blijft in het blad blijkt als hij een paar avonturen later per landbouwvoertuig (!) afreist naar de Kattenplaneet in het gelijknamige album. In de slipstream van de - euh - raket (linker plaatje) dwarrelt opnieuw een aflevering van het weekblad waarop een collega van Dokter Zwitser (Yoko Tsuno) te zien is...

 


 

 

Opnieuw gevonden in een album van Dokter Zwitser (In het tweede album Bij de vlindermensen) een gastoptreden van een collega-stripheldin. Walthery's Natasja is aanwezig in het vliegtuig waarmee de dokter naar de Galapagoseilanden vliegt. Ligt voor de hand, Natasja is stewardess - al beleeft ze de meeste van haar avonturen buiten het vliegtuig.
Balbo heeft nog even gezocht in de albums van Natasja of je daarin misschien Dokter Zwitser in Natasja's vliegtuig ziet zitten, maar heeft hem zo gauw niet aangetroffen.
Maar wat doet deze 'ontdekking' in deze Vlooien met Balbo die toch gaat over striphelden die hun éigen strips lezen. Wel, de avonturen van Natasja werden een tijdje geschreven door Marc Wasterlain, de maker van de Dokter Zwitser-strip, dus is van enige navelstaarderij ook hier sprake!

 

 Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap