In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren graag figureren in strips van andere stripfiguren. Maar soms komt het zelfs voor dat een striptékenaar of stripschrijver ineens opduikt in een album van eigen hand.
Of in dat van een collega stripmaker...

 

 


 
Hierboven zie je hoe Donald Duck de allerlaatste loodjes aflegt naar de finish van zijn 135 albums tellende serie Het beste van Donald Duck. Alle verhalen in deze reeks werden geschreven door Carl Barks, die je als verslaggever achterop de motor ziet zitten die net vóór Donald rijdt.
Alle verhalen werden geschreven door Carl Barks, maar een klein aantal afleveringen van De Jonge Woudlopers heeft hij zelf nooit getekend. Die zijn speciaal voor deze reeks getekend door de Nederlandse Duck-tekenaar Daan Jippes, die bovendien alle covers voor de reeks tekende, inclusief deze laatste.
Daan Jippes tekende zichzelf ook op de cover, samen met Donald Duck-redacteur Thom Roep enthousiast juichend dat het eind voor de eend in zicht is!

 

 
In de jaren tachtig was het populair om parodieën te maken op de avonturen van bekende striphelden.
Niets nieuws, de tekenaars van het weekblad Robbedoes tekenden jaren daarvoor soms korte verhaaltjes waarin ze zelf hun helden belachelijk maakten.
Dat Buck Danny-tekenaar zichzelf ook niet al te serieus nam, zien we in de korte strip Deze man  is een held. Waarom? waarin Hubinon zelf (aan de tekentafel) een gastrol vervult...

  


In Robbedoes Happy family ontfermen Charel Cambre en Marc Legendre zich over de helden waar André Franquin mee doorbrak: Robbedoes en Kwabbernoot. Natuurlijk konden ze het niet nalaten de man zélf een klein rolletje te laten meespelen. Hij is te zien als ober in het café André dat één van zijn bekendste creaties  - De Marsupilami - in het uithangtbord voert...

 

En dan is het de beurt aan Franquin's opvolger. Jean-Claude Fournier nam de strip Robbedoes van Franquin over toen die het te druk kreeg met Guust Flater. In het eerste Dokter Zwitser-album Middernacht is Fournier niet lijfelijk aanwezig, maar wel wordt zijn naam genoemd. In de roddelrubriek van de krant in het bovenstaande plaatje.
Fournier, trotse bezitter van een baard, zou baardloos zijn en een valse baard dragen...


Marc Wasterlain, de tekenaar van Dokter Zwitser haalde vaker het krantenberichtgrapje uit in zijn strip.
Hij werkte ook als tekenaar in de studio van Peyo (de bedenker van De Smurfen), samen met onder andere François Walthery, die later doorbrak met Natasja.
In bovenstaand plaatje - je moet wel goed kijken, want het is klein en de Nederlandse tekst is er niet al te zorgvuldig ingeplakt - zie je achtereenvolgenskrantenberichten over Natasja (die in scheiding ligt), De Smurfen ("Zwarte smurf bijt Peyo"), met in hetzelfde plaatje een onvertaald bericht over Walthery die vermoedelijk gaat trouwen, als ik het Franse woord 'epouse' goed vertaald heb) en nóg een bericht over dezelfde Walthery, die 'een bad' neemt.
Allemaal zonder meer voorpagina nieuws!

 


...Peyo had dus een aantal tekenaars in zijn studio aan het werk die later met eigen reeksen zouden doorbreken. Allemaal praten ze in interviews vol lof over de man, die altijd geduldig met hen en hun werk was en geen vlieg kwaad deed. Toch voerden ze hem - nota bene - in zijn éigen reeks Steven Sterk op als de schurk.
De valse circusdirecteur Florini uit Circus Bodoni is gebaseerd op de geestelijke vader van De Smurfen, Johan & Pirrewiet en Steven Sterk!

 

 

De strip Kramikske De Kastarrally gaat over een woestijnrally. Kramikske doet ook mee, en racet natuurlijk met z'n bakfiets.
Op strook 59 vliegt er een jet over, die heel toepasselijk bestuurd wordt door de drie heren die ook de strip 'besturen': Links aan de stuurknuppel de zwaar bebrilde Jean-Pol, de bedenker en tekenaar van Kramikske, rechts tekenhulp Dirk Stallaert. Tussen hen in - althans op de tekening, niet op de foto - inkleurder Leo Loedts.

 

 


 In datzelfde album treedt nóg een stripmaker op. Bob de Moor (tekenaar van Barelli en Kuifje) zie je hierboven gewapend met een enorm potlood opdraven als 'Moor'.
Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap