Balbo veert altijd enthousiast overeind als hij in de één of andere strip een verwijzing vindt naar andere strips, helemaal als er ergens in zo'n strip een stripmaker rondloopt. Striptekenaars en schrijvers zijn namelijk nogal verlegen mannetjes die zich niet zo gemakkelijk blootgeven.
Het is dan ook vaak lastig om fotomateriaal te vinden voor de rubriek Vlooien met Balbo: stripmakers op bezoek. Foto's van stripmakers zijn dun gezaaid op internet en als je ze al vindt zijn het vaak recente foto's, waarin de getekende auteur uit de jaren '70 nauwelijks nog in te herkennen is.

Toen Balbo voor een rubriekje vol gastoptredens van stripschrijver en Robbedoes-redacteur Yvan Delporte op zoek was naar een geschikte foto ontdekte hij dat Delporte ook geportreteerd wordt in Natasja-album 7 De vlucht van de Mona Lisa. Maar Delporte's optreden was slechts het topje van de ijsberg:
Tot Balbo's schrik bleek Natasja een vliegtuig propvól striptekenaars onder haar hoede te hebben!
Het begint al bij het inchecken, hieronder.
Van links naar rechts staan voor de gate:
Peyo (Smurfen), André Franquin (Robbedoes, Guust Flater), Mittei (schrijver van o.a Natasja, Minimensjes & 3L), Victor Hubinon (Buck Danny, Roodbaard), Raymond Macherot (Snoesje, Chlorophyl, Clifton), Lambil & Cauvin (De Blauwbloezen), Gos (Katamarom), Will (Baard & Kale), Maurice Tillieux (Guus Slim, Felix) en Mitacq (De Beverpatroelje).

 


...Evenverderop treffen we - van links naar rechts:
Will (zie linkerfoto), Charles Dupuis (uitgever), Deliege (zie rechterfoto) van Jaap en opnieuw Tillieux (foto linksonder) & Mitacq in het uniform van zijn Beverpatroelje.
Rechtsonderin staat Jidéhem in zijn tekenmap te rommelen.
In het tweede plaatje van links naar rechts:
Will, Piroton (nauwelijks zichtbaar), Deliege, Macherot en Roba (Bollie & Billie, foto rechtsonder).

 


 

In het vliegtuig willen drie stripmakers even een saffie opsteken, maar dat blijkt verboden.
Het zijn Franquin, Macherot en Yvan Delporte.

 

 


 

 
Natasja's sidekick Walter sleept in dit verhaal een hele koffer vol stripboeken mee het vliegtuig in. Hij laat een buitenkansje zoveel striptekenaars een tekeningetje te ontfutselen niet aan zijn neus voorbij gaan en parkeert een hele stapel strips bij Hubinon (rechts) die braaf aan het tekenen slaat in de albums van Buck Danny, Tiger Joe & Surcouf.
Uitgever Charles Dupuis kijkt toe en Jijé (links) - tekenaar van o.a. Robbedoes, Don Bosco en Jerry Spring - hoopt dat Walter hem over zal slaan.

 

 
Op de voorgrond van dit plaatje kijken Morris van Lucky Luke (links) en Piroton van Jess Long (rechts) broeierig naar de aantrekkelijke stewardess.
Achter hen van links naar rechts Will, Lambil, Tillieux & Walthery.

  


Als het vliegtuig wordt gekaapt en koers zet naar een privé-eiland van een rijke stinkerd blijkt die van zins elk van de tekenaars een speciaal album te laten tekenen voor zijn 'lieve' dochtertjes. Al snel denken de stripmakers aan ontsnappen, zoals hieronder Raoul Cauvin en Willy Lambil. In het midden een tekening van Lambil waarin hij zichzelf en zijn kameraad op een slagveld van de Blauwbloezen tekent. Geheel rechts Cauvin & Lambil zoals Willy Lambil hen tekende voor zijn strip Arme Lampil, die op hun samenwerking gebaseerd is.
Voor deze karikaturen hoefde Natasja-tekenaar Walthery dus niet al teveel moeite te doen; hij kon ze natekenen van Lambil zélf...

 

Van links naar rechts op de voorgrond van 't eerste plaatje Tillieux, Sirius (De blauwe Sperwer, De Timoers) en René Hausmann (Layna).
In 't midden een foto van Sirius met daaronder eentje van Hausmann en een zeer vrolijke Walthery.
Rechts een slaapkamerscene met Jean-Claude Fournier (Robbedoes, Bizu), Deliege, Walthery en Jijé.
Geheel rechts Fournier aan zijn tekentafel op het eiland.


Geniale Olivier-tekenaar Jacques Devos sjouwt rond met een pop van zijn creatie.Temidden van de groep tekenaars die tegen hun wil zwoegen aan de speciale albums treffen we (naast de hierboven genoemde auteurs) ook nog aan: Bertrand Francis (Bram Jager en zijn buur), Leonardo Vittorio (inkleurder) en Roger Leloup (Yoko Tsuno).

 


 

We eindigen met de aanstichter van dit alles, de man die al zijn collega's vereeuwigde in dit album: Francois Walthery.
Hij komt - karakteristiek - als laatste het vliegtuig binnenzwoegen...

 


 

 
Pas nadat ik al een grote hoeveelheid tekenaars geïdentificeerd had kwam ik er achter dat Walthery op de laatste plaat van het album een overzicht heeft opgenomen waarop hij al zijn collega's nogmaals gekarikaturiseerd heeft, inclusief naamvermelding! Dat hielp Balbo om er een paar te identificeren die hij over het hoofd gezien had. Van de 28 tekenaars en één uitgever op die laatste pagina heb ik er twéé niet in het album kunnen ontdekken. De overige 26 plus Charles Dupuis vindt je hierboven terug,
Misschien keek ik niet goed... Vindt jij Berck (Sammy) & Marc Wasterlain (Dokter Zwitser) in De vlucht met de Mona Lisa? Mail me dan!
Je mag me ook altijd mailen als je ándere stripverwijzingen vindt, maar liefst niet weer een heel vliegtuig vol.
Pfffff!

Tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap