Emile Bravo maakt voor de Dupuis-reeks Robbedoes Oneshots strips over Robbedoes in de Tweede Wereldoorlog, toen Robbedoes nog aan het begin van zijn carrière stond en  - hé vandaar dat gekke pakkie - in een hotel werkte als piccolo.
In het eerste deel van Hoop in Bange dagen moet Robbedoes zich vermommen. Een broek, pet en jas van Kwabbernoot brengen uitkomst (1).
'Hé!' dacht Balbo: 'die kén ik!' Robbedoes lijkt met zijn pofbroek, pet en regenjas precies op Kuifje toen die, aan het begin van zíjn carrière, nog werkte als reporter voor Le Petit Vingtieme (zoals Robbedoes zelf ook opmerkt)... Rechts een aflevering van dat blad met Kuifje in dezelfde outfit (2).


  ...Het viel niet alleen Balbo op, zoals uit een strook even verderop in het album blijkt (3)...

 

 


Ook Riad Sattouf geeft in zijn meerdelige autobiografische reeks De Arabier van de toekomst blijkt van Kuifje-liefde. Hij beeldt zichzelf regelmatig lezend (4) in een Kuifje-album af (zoals we hier in deze rubriek al eerder lieten zien).
Als Riad het waagt een plaatje uit een album van Hergé na te tekenen zien we daarop kapitein Haddock (5).
En daar blijft het niet bij! Als Riad's vader vertelt van zijn reis naar Mecca tekent Riad de Karaboudjan - het schip van kapitein Haddock (6).
Tenslotte laat hij Haddock nóg een keer opdraven als Riad's oma vertelt dat één van haar voorvaderen piraat was. Nou ja.. niet Haddock zélf wordt afgebeeld, maar diens voorvader Ridder Hadoque (7).


 

 


Nog één Kuifje-gerelateerde ontdekking dan...
In het album Dirk Het leven is een strijd waard
- van Mario Boon & Luc Colemont - loopt Dirk op het vliegveld langs een raket die ons wel héél bekend voorkomt (8)...


 

 

 


Naar een ánder vliegveld nu:
De integrale uitgaven van oude Dupuis-strips leveren Balbo steevast een boel werk op, zo ook de vijfde integrale van Steven Sterk waarin Balbo door Patrick Gaumer's dossier op een aantal cameo's gewezen werd.
Zoals onderstaande, uit het album Op het spoor van de witte gorilla.
Steven Sterk en meneer Pijpers zijn op het vliegveld en op de achtergrond zijn - natuurlijk - stewardess Natasja (9) en steward Walter (10) te zien!
Steven en meneer Pijpers vliegen dan ook met Bardaf (9), de vliegtuigmaatschappij waar Natasja en Walter voor werken. 


...Maar Balbo vond ook zélf een aantal verwijzingen, zoals in onderstaande beginplaat van datzelfde verhaal.
Circus Bodoni is in de stad (11); het circus waar Steven Sterk zijn vijfde avontuur mee beleefde (12).
Op diezelfde plaat staat een standbeeld (13) afgebeeld met de tekst:
'Aan al onze scenaristen. Een dankbaar beroep'.
Er werkte namelijk een hele horde tekstschrijvers aan de Steven Sterk-albums (zoals in Patrick Gaumer's dossiers te lezen is).
Dit is niet de eerste keer dat medewerkers van Studio Peyo hun collega's op een voetstuk zetten.
In een eerdere Vlooien met Balbo-aflevering vind je er ook een paar, zie hier...

 

 

We zijn nog steeds aan het speuren in Op het spoor van de witte gorilla...
Steven Sterk gaat op bezoek bij de opa van zijn vriendje Biloeloe. In de hut van opa staan een heleboel van die typische Afrikaanse totems en beelden. Tekenaar Pascal Garray zet er echter ook een beeld van Darth Vader uit Star Wars tussen (14)...
Rechts Darth Vader zoals we hem kennen uit de filmstrips van tekenaar Al Williamson (15)...


 

 


In de vijfde Steven Sterk-integrale staat ook het verhaal Chocolade en bittere strijd handelt het om smokkelwaar dat verstopt wordt in onschuldige kindersurprises van chocolade. In het inzet-plaatje middenonderin zie je hoe Willy Erlenmeyer bewijstmateriaal verzamelt. Hij haalt een paar chocoladefiguurtjes van de lopende band. Het zijn Smurfen (16)!
In de integrale staan ook een aantal hommage-strips, onder andere De superheld van de leugen! van Krings en Dugomier. Daarin is ook een smurfenpoppetje verstopt, het hangt links aan de achteruitkijkspiegel van meneer Pijpers' taxi (17).
De Smurfen waren - net als Steven Sterk - een creatie van Peyo, die je rechtsonder op de foto ziet met één van de eerste latex smurfenpoppetjes (18)...
Krings kon er maar geen genoeg van krijgen en gaf Dupuis-held Jojo van André Geerts een gastrolletje op dezelfde plaat (19)...


 

 In een andere hommage-strip uit dezelfde bundel komen we wéér een verwijzing tegen naar wéér een andere creatie van Peyo. De psychiater die een rol speelt in Frédéric Jannin's Het zit allemaal in je kop! is Dr. Homnibus die, zoals je ziet in de bovenste strook, bezocht wordt door Jannin's versie van Steven Sterk (20).
Hij komt uit Peyo's strip Johan en Pirrewiet, zoals je kunt zien op de onderste strook uit het Johan & Pirrewiet-album Het raadsel van de maansteen (21)...


 

 

 

We beëindigen deze Vlooien met Balbo met een voorbeeld van wat ze beeldrijm noemen. Twee plaatjes die niet hetzelfde zijn, maar waaruit duidelijk wordt dat het ene naar de andere verwijst.
Rechts zie je de slotscène uit Kuifje in Tibet (23).
De Yeti kijkt
aan het eind van het verhaal - enigzins verscholen - de met de karavaan wegtrekkende helden na.
Pascal Garray en Thierry Culliford laten de witte gorilla aan het slot van het verhaal Op het spoor van de witte gorilla hetzelfde doen met de ballon waarin Steven en de zijnen vertrekken (22)! 

 

 

 

Dat was het weer voor deze keer, dank aan al mijn collega-stripfiguren en tot een volgende Vlooien met Balbo!

 

Balbo de Strip-Aap