Balbo heeft weer een heleboel lezende stripfiguren voor je bij elkaar gesprokkeld!
In het Steven Sterk-album Het eiland van de tweedracht breekt de revolutie uit nadat de vorige president van het eiland Juan Clapros overleed ten gevolge van een fatale lachbui. Die lachbui werd veroorzaakt door een album van De Smurfen (net als Steven Sterk zelf een strip die door Peyo bedacht werd): De juwelensmurfer (1).
...Voorzichtig zijn bij het lezen van dat album dus...


 Nog eentje van Peyo. Deze keer uit Poesie, waarin - hoe kan het ook anders - gelezen wordt in Spirou (2), de Franse Robbedoes.


 

 

De volgende vondst had ook zomaar in een Stripmakers op bezoek-aflevering van Vlooien met Balbo kunnen staan, maar het gaat om een boek, dus toch maar bij Stripfiguren lezen strips.
Jacques Tardi - die in de latere delen van Isabelle Avondrood maar één doel lijkt te hebben: het aan elkaar breien van al zijn werk - sleept ook zijn vroegere strip De IJsdemon (3) er bij.
De onderstaande scan is uit het Isabelle Avondrood-album Maanzieke mummies (4).
Daarin beeldt hij album en auteur van De IJsdemon af (5).
Dat zou Tardi dus zelf moeten zijn. In een vroeg 20e eeuwse uitvoering...
 

 

Een album met naam en toenaam in een strip is al bijzonder, maar het kan nog gekker.
In het album Gran café Tortoni (6) tekent Winoc bijna een hele pagina uit Corto Maltese
na (7).
Het is de cover van het Maltese-album Argentijnse tango (8), die opgebouwd is als strippagina.
Alleen de twee vakjes waarin de naam van Corto en Pratt en de titel van het album stonden zijn zelf verzonnen door de tekenaar van Gran café Tortoni.
Dit eerbetoon wordt overigens keurig vermeld in het album...

 

 


Ook in Natasja wordt er flink wat afgelezen, al moet je er wel goede ogen voor hebben.
-Links leest een meisje in Natasja's vliegtuig in een album van Natasja (9).
Dit is een detail uit de voorkant voor een Robbedoes/Spirou vakantienummer, Balbo vond het in het dossier van de eerste Natasja integrale.
-In het midden leest een vliegtuigpassagier Taka Takata (10), een strip van Jo-El Azara, die in Kuifje/Tintin verscheen.
Gevonden in het Natasja-album De maharadja.
-Natasja zelf houdt blijkbaar ook van de strips van de concurrent, in haar huist slingert een Kuifje/Tintin-album rond (11). Uit Het metalen geheugen.
Middenonderaan hebben we die beiden laatsten iets uitvergroot zodat je 't beter kunt zien...
 

 

In het XIII Mystery-album Judith Warner trekt Jessica Martin bij Judith een boek uit de kast. Beide dames én het boek zijn voor lezers van XIII bekend. Het is XIII Het onderzoek (12), eigenlijk meer een dossier over de reeks dan een echt stripalbum.
Dat schrijver Jean van Hamme dit dertiende deel van Dertien laat opdraven in de dertiende Mystery-album is vast geen toeval!


 

 
Vijfig jaar na het verschijnen van het eerste Paul Panter-album Het dodenmeer werkten Jean-Luc Delvaux, Francois Walthery & Etienne Borgers het slechts tot acht pagina's gevorderde tweede album De vrachtwagens van de duivel van Tillieux af.
Roken mag Paul niet in de wachtkamer van het ziekenhuis. Strips lezen mag blijkbaar wel, want het jongetje rechts leest in Spirou (Robbedoes) (13)...

 

 

 

Op de voorkant van de Wegwijzer bij de Blauwe reeks van Heer Bommel & Tom Poes (14) staat de herenbeer voor een goedgevulde boekenkast met daarin - duidelijk herkenbaar - zijn eigen 'blauwe reeks (15). Tom Poes zit hun eigen avonturen te lezen en Heer Bommel staat ook met een deeltje in de handjes... 

Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap