Jacques Tardi voert zichzelf op als karikaturist in het eerste album van zijn heldin Isabelle Avondrood.
Daarin maakt een Pterodactylus Parijs onveilig. Ene J. Tardi (1) tekent voor de krant - die Isabelle zit te lezen - een spotprent over de heisa rond het monster.
Even verderop noemt hij zichzelf in een ander krantenbericht opnieuw (2) als één van de drie Italiaanse huisschilders die het slachtoffer werden van het prehistorische monster.
Een tweede 'huisschilder' Druilletti is zijn collega-stripmaker Philippe Druillet!



 

 

In de 665e Bollie & Billie-gag krijgen we de meester van Bollie te zien...
Het is Morris (3), de tekenaar van Lucky Luke.
Op de foto in het midden is Morris te zien (4) met René Goscinny (5), de schijver van Lucky Luke, (en Asterix).
Beiden hebben hun creaties in handen...

 


 

 

 

 

In het Natasja-verhaal Het metalen geheugen gaat tekenaar Walthéry een flinke stap verder.
Hij modelleert één van de schurken met wie Natasja het aan de stok krijgt naar Guus Slim-tekenaar Maurice Tillieux in zwart pak en met zonnebril (6). Die liep blijkbaar altijd met een zonnebril op z'n knar, want ook Bollie & Billie-tekenaar Roba beeldt hem in een karikatuur (7) met zonnebril af...


 

 


Walthéry mocht zichzelf trouwens ook graag tekenen, zoals we in eerdere Vlooien met Balbo-afleveringen al zagen. Hieronder drie voorbeelden uit het dossier-gedeelte van de eerste integrale Natasja.
Linksboven in een aankondiging van het eerste avontuur. Geheel links is scenarist Gos (8) afgebeeld.
Walthéry zelf legt net de laatste hand aan de tekening op de muur (9).
Linksonder een detail uit de cover van vakantienummmer 1834 van Robbedoes/Spirou.
In Natasja's vliegtuig zit Walthéry van de muziek op zijn hoofdtelefoon te genieten (10).
Rechts nog een drietal Walthéry zelfportretten waarvan de herkomst niet vermeld werd (11).


 

 



Walthéry werkte een tijd voor de tekenstudio van Smurfen-schepper Peyo (12).
We zagen in eerdere Stripmakers op bezoek al dat hij zijn 'baas' regelmatig een plekje in de stripverhalen gaf. Marc Wasterlain werkte ook voor Peyo en deed precies hetzelfde!
In zijn zevende Dokter Zwitser-album Het rare aapje tekent Wasterlain Peyo (13) die zich bij de politiecommissaris beklaagt over valse Smurfen...


 

 

Soms vallen striphelden letterlijk bij hun makers het huis binnen, zoals hieronder in het Roel Dijkstra-avontuur Hattrick. De chinees Seng probeert één van zijn 'moves' uit op landgenoot Sikong, die daarna dwars door het daklicht in de werkkamer van Roel Dijkstra-tekenaar Jan Steeman (14) neerploft.
Hij en Roel Dijkstra-schrijver Andries Brandt (15) zitten net samen een nieuw avontuur voor de voetballer uit te dokteren...
Op de muur is een pagina te zien uit De Vrije Balloen (16).
De VB-mascotte, het wolfduiveltje
, is goed herkenbaar ondanks het priegelige formaat.



 


Robbedoes werd bekend gemaakt door André Franquin en zijn opvolgers, maar Rob-Vel en Jijé gingen hem voor. Rob(ert) Vel(ter) voorzag het door uitgever Jean Dupuis bedachte figuurtje van een uiterlijk.
Op de allereerste Robbedoes-pagina
(1938) zien we een tekenaar een piccolo tekenen die tot leven brengen (17).
Balbo heeft altijd gedacht dat de afgebeelde tekenaar Rob-Vel zelf was, maar zoals te lezen is in het dossier van de integrale Robbedoes door Rob-Vel blijkt dat een misvatting te zijn.
Het is de schilder Luc Lafnet (18) die Robert Velter hielp bij het tekenen van de strip tot hij in 1939 vroegtijdig overleed...

Luc's Lafnet's foto (18) is van rond 1919, zo'n twintig jaar voor Rob Vel hem Robbedoes liet ontwerpen in het gelijknamige blad.

 





Hoe Rob Vel (19) er uit zag weten we ook, want hij tekende zichzelf wel eens in zijn strips, zoals hieronder (19) op de voorpagina van Le journal de Toto (1937). Foto en prent eveneens uit het dossier van de Rob-Vel integrale van Robbedoes.


 

 




In De geheime tegenstander, het tweede deel van de Agatha Christie-serie van Dark Dragon, kun je - als je heel goed oplet - een verwijzing naar striptekenaar Marcel Gotlib vinden.
'Sir Gottlieb is dead' (20) staat er te lezen in de krant van de heer met de bolhoed op de voorgrond.
Marcel Gotlib was één van de grondleggers van het satirische stripblad L'Echo des Savanes en werd in Nederland bekend met zijn Waanzin-waanzuit in Pep en zijn medewerking aan het blad Rhââ Lovely.
Hij werd in 1934 geboren onder de naam Gottlieb en overleed in 2016.
...Toen Emilio van der Zuiden aan deze strip zat te werken.
Die baseerde zijn Gotlib-portret op de voorkant van het vijfde Waanzin-waanzuit album(21), een tekening die Gotlib weer baseerde op de cultfilm A clockwork orange.



 



De laatste vondst van deze Vlooien met Balbo is niet eens zo verrassend:
In het jubileum-album Hulde aan de jarige komt
naast zijn creaties Agent 327 en Olga Lawina Martin Lodewijk (de jarige, 80 werd hij) zélf natuurlijk ook even binnenwippen.
Linksonder in een verhaaltje van Daan Jippes (22) - met Chicken feed T-shirt! De band waar Lodewijk in speelde.
Rechts in een verhaaltje van Dick Matena (23). Beiden mannen die begin jaren zeventig samen met Lodewijk tekenden voor Pep.
In het midden de meester zelf (24)...

 

 

 

Tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap