Wie de strips van Jan van Haasteren kent weet dat hij ze volstopt met geinige details en vreemde objecten. Overal handjes die schilderijlijstjes omklemmen, fietsen die ondersteboven door het zand heen ploeterden, losse benen die onder allerlei kasten vandaan steken en natuurlijk hier en daar een verdwaalde sinterklaas...
Het is niet voor niets dat hij na zijn stripcarrière succes boekte als de puzzelman. Zijn tekeningen lenen zich uitstekend voor legpuzzels.
...Én voor het speuren naar gastoptredens zoals Balbo dat zo graag doet.

Deze hele Vlooien met Balbo is gewijd aan Van Haasteren's strip Baron van Tast tot Zeveren en is geheel gevuld met gastoptredens van stripfiguren die weliswaar óók door Jan Van Haasteren zijn bedacht en werden getekend, maar eigenlijk niet thuishoren in Baron van Tast tot Zeveren...

Baron van Tast tot Zeveren ging van start in 1972 in het weekblad Pep. Van Haasteren tekende voor Pep 35 verhalen (en later nog eens vier voor De Vrije Balloen).
De eerste afleveringen viel er voor Balbo nog niet zoveel te 'vlooien', maar dat zou niet lang duren, want vanaf het derde verhaal was het maar liefst twintig (!) keer raak en kon de oplettende lezer keer op keer een stripfiguur uit één van Van Haasteren's andere stripcreaties in Baron van Tast zien rondlopen.
(Alle Baron van Tast-verhalen die we hier noemen zijn overigens afgedrukt in drie albums die bij Oberon en Arboris verschenen, maar omdat die allemaal in zwart-wit zijn heeft Balbo de afbeeldingen bij elkaar gezocht uit de Pep, waarin ze in kleur verschenen.)

Het begint allemaal zoals hier onder te zien is met het verhaal De sprekende aap in Pep nr. 48 van 1972.
In de dierentuin lopen - naast de baron - ook Erik en Opa rond (1).
Die strip maakte Van Haasteren pas vanaf 1974 voor Jippo, maar hij baseerde hem - qua verhaal en qua uiterlijk van de twee hoofdfiguren - op een eerdere strip Bartje en Opa (2), waar van Haasteren in 1971 mee stopte. Eigenlijk zijn het dus Bártje en Opa die je rechtsonder zit lopen (1).
Geheel linksonder Erik en Opa (3), daar schuin rechts boven Bartje en Opa (2) in hun éigen strips...


 

 

In 1973 begon Van Haasteren voor Pep met een nieuwe, korte gagstrip Voortvluchtig. Het idee was heel simpel, steeds drie plaatjes waarin een agent een boef achtervolgt. Hieronder de eerste aflevering zoals die verscheen in Pep Nr. 1 van 1973.

Dat was echter niet de eerste keer dat Van Haasteren deze figuurtjes publiceerde... In het Baron van Tast-verhaal Spiegelbeeld (Pep nr. 39 van 1972) was de boef al ontsnapt en kroop achter de baron langs (4).
Eén verhaal later (Museumperikelen, Pep nr. 50, 1972) is het duo compleet en kruipen ze achter het voetstuk van het dinosaurusskelet (5).
De eerste keer - nadat ze onder eigen naam hun intrede in Pep hebben gedaan - dat ze in hun geheel te zien zijn duiken ze op
in het verhaal Oogjes in Pep nr. 10 van 1973 (6). 

 ...Van Haasteren kreeg blijkbaar maar niet genoeg van zijn voortvluchtige helden, want hij liet ze een tijd lang in vrijwel elk Baron van Tast-verhaal een gastoptreden verzorgen!
Zoals hieronder. Op het linkerplaatje (7) zie je ze achterin de bus zitten (Cultureel avondje, Pep nr. 21, 1973).
In het middelste plaatje (8) zitten ze in de heg: Vreemde vissen, Pep nr. 23, 1973).
Op het rechterplaatje (9) is hun kledij iets aangepast aan de omgeving: het strand (Pep nr. 30, 1973: Schaduweffecten).


 

 
Van de acht achtereenvolgende Baron van Tast-verhalen waarin ze hun opwachting maken gaan we verder met (10) Automaten in opstand, Pep nr. 31, 1973). In het midden (Knikkers, Pep nr. 33, 1973) is alleen de boef van de partij (11). Hij is er blijkbaar even in geslaagd de agent af te schudden.
Niet voor lang... In Pep nr. 38, 1973 lopen ze beiden in het verhaal Bekerwedstrijd mee in het peloton (12).


 

Ook in Monsterjacht (Pep nr. 40, 1973) heeft Balbo ze gespot (13), evenals in een Ongeluksdag (Pep nr. 13, 1974) al heeft Van Haasteren ze dan twee verhalen lang met rust gelaten en zijn ze slechts te zien op een kalender (14) die het ongeluk in 'de ongeluksdag' verklaart: Het is vrijdag de 13e!
Opnieuw twee verhalen rust en dan draven ze in 't Kan verkeren twee plaatjes achter elkaar op (15)+(16).
De boef heeft door zijn broek uit te trekken (16) de agent blijkbaar op een dwaalspoor gebracht (Pep nr. 30, 1974).


 

 

Het gaat maar door in De autoshowroom, al komt de frequentie nu wel wat lager te liggen.
In Pep nr. 39 van 1974 heeft de agent de broodnodige versterking gekregen. Dat werd tijd. Het is tenslotte in dit nummer precies twéé jaar geleden dat de boef ontsnapte (Pep nr. 39, 1972 weet je nog?) en al die tijd zit hij er vruchteloos achteraan. De boef wordt hier achtervolgd door twéé agenten (17).
In Het warenhuis (Pep nr. 45, 1974) staat de agent er weer alleen voor en de boef geeft hem dan ook het nakijken (18).
In de vijfde Pep van 1975 dansen ze samen mee in het gemaskerde bal waar het verhaal Karnaval om draait (19).


 


...Maar dan nadert dan toch het einde, zowel voor Baron van Tast als voor het duo Voortvluchtig, wier 'avonturen' halfweg 1974 gestaakt werden. Ze bleven nog wel een aantal malen opduiken in Baron van Tast-verhalen, zoals hieronder.
Links (20) in Stekeligheden (Pep nr. 13, 1975).
In het midden (21) in De melkman (Pep nr. 17, 1975).
In het toepasselijk getitelde Misdaden uit Pep nr. 38 van 1975 eindigt de reeks gepast met een solo-optreden van de boef (22), zoals het in 1972 ook allemaal begon (4)... 

 

 

En daarmee is de koek op?
Nou... nog niet helemaal...
Balbo vond nóg een paar gastoptredens in de verhalen van Baron van Tast tot Zeveren, maar die vind je mettertijd terug in andere Vlooien met Balbo-afleveringen.
Hij vond er - om het mooi af te sluiten - echter ook nog eentje met wéér een andere Van Haasteren-stripfiguur: Tinus Trotyl
(23).
Deze Sjors-held treedt éénmalig op in het Baron van Tast-avontuur Oudejaarsavond (alleen in album verschenen en dus hier in zwart-wit weergegeven).
Niet verwonderlijk natuurlijk, want als het over knallen en ontploffingen gaat is Tinus erbij.
Hij hangt in het rechterplaatje (24) met een enorme bom uit het raam.


 

 

Dat was het weer voor deze keer, dank aan al mijn collega-stripfiguren en tot een volgende Vlooien met Balbo!

 

Balbo de Strip-Aap