In de strip Horizonaal - Dagboek van een uitgestrekte zwangerschap moet aanstaande moeder Sybil zes maanden horizontaal liggen in verband met zwangerschapscomplicaties. Ze doodt de tijd onder andere met het lezen van stripalbums. Ze leest o.a. Sugar - Leven als kat van Serge Baeken (1) en Tamara deel 5 van Darasse en Zidrou (2)...


 
 Da's zelfbevlekking, want Zidrou is de schíjver van Horizontaal.
Maar ook tekenaar Jan Bosschaert vergeet zichzelf niet.
Hij laat Sybil lezen in zijn eigen Sam 1 De garage (3)!


 

 

In het 7e Natasja-album De vlucht met Mona Lisa sleept Natasja's sidekick Walter een enorme koffer vol stripalbums mee aan boord van hun vliegtuig. Als het handvat van de koffer breekt kan de stripliefhebber een blik werpen op zijn schatten. Temidden van de berg Dupuis-albums zijn onder andere te onderscheiden:
Tarawa de bloedige atol (4), Caramel & Romulus (5) en Guus Slim Vlinder neemt de vlucht (6).
 

 

In het verhaal Oogjes (Arboris-album 1 & Pep nr. 10 1973) komt Baron van Tast to Zeveren een kiosk tegen waarin zowel de Sjors (8) als de Pep (7) verkocht worden. Baron van Tast stond in de Pep, maar tekenaar Jan van Haasteren werkte in die tijd ook voor de Sjors én maakte Hiawatha-verhalen voor de Donald Duck. Hij publiceerde dus in álle grote jeugdbladen!
Op het plaatje rechts krijgt de baron per ongeluk in plaats van zijn krant een striptijdschrift in handen, de Pep natuurlijk (7).
Dit verhaal stond in de Prijs-Pep 46e van 1973 en toont aan dat de baron geen hoge pet op had van het medium waarin hijzelf schitterde...
Het werd (in zwart-wit) opgenomen in het tweede Arboris-album Baron van Tast weet 't beter.

 

 


Ook in andere Jan van Haasteren-strips werd er gelezen, zoals in Sjaak en Oom George. Aanvankelijk leest Sjaak strips als Kuifje (9), maar zodra er een Sjaak en Oom George-album in de handel is neemt hij dat natuurlijk ter hand (10).
Als hij het uit heeft zet hij het voor de kast, waar Jan van Haasteren het nog twee keer opneemt in zijn tekeningen (10). 

 

 

 

Als Sjef van Oekel achterop Eppo Wordt Vervolgd #9 1985 langs een boekhandel loopt staan daar - naast het boek dat zijn aandacht trekt - twee andere boeken die hem bekend voor zouden moeten komen (11).
Het zijn z'n eigen eerste en tweede album Sjef van Oekel draaft door en Sjef van Oekel zoekt 't hogerop...


 

 

 

In Eppo 29 van 1976 staan Sjors & Sjimmie in de kantoorboekhandel van Schiermeeuwenoog. Sjimmie kijkt de striptijdschriften in (12). Op de uitvergroting rechtsonder is te zien - al moet je goed kijken - welke bladen er staan: De vrije balloen, Kuifje, Eppo (te herkennen aan de vormgeving met de drie schuine blokken links op de cover) & Donald Duck. 

 


Ook gevonden in Eppo, nummer 20 van 1976:
Als Billie met een spuitende tuinslang de kamer in rent springt Bollie achter de bank en laat het tijdschrift dat hij aan 't lezen was los. Zoals je mag verwachten van een in Eppo gepubliceerde strip las Bollie in de Eppo (14).
Maar... Bollie & Billie komen oorspronkelijk uit het weekblad Robbedoes...
Het leek Balbo sterk dat ook daar Bollie in een Eppo zat te lezen!

En hij had gelijk: In de oorspronkelijk strook las Bollie - natuurlijk - in de Robbedoes (13).
Op de redactie van de Eppo zat blijkbaar een overijverige vertaler! Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap