In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren niet alleen figureren in strips, maar ze zelf ook graag lezen!
Hieronder hebben we opnieuw een paar voorbeelden van striplezende stripfiguren.Blondie & Blinkie ontdekken de vliegende schotels werd getekend door Jijé, maar André Franquin tekent een paar plaatjes mee voor een gastoptreden van Robbedoes en de Marsupilami. Grappig, want André Franquin nam de strip Robbedoes juist over van Jijé.
Blinkie belt met Robbedoes - zoals je hieronder ziet (hij wil de Marsupilami kopen, maar die deal gaat natuurlijk niet door). Blinkie is getekend door Jijé, Robbedoes door Franquin.
Nog meer geinigs in datzelfde album:
Als het telefoontje van Blinkie komt zit Robbedoes in de tuin van de Graaf te lezen... in Baden Powell van, jawel, Jijé!


 


 
 Als Guy Lefranc in album 28 Het principe van Heisenberg in Saint-Geniez-d'Olt een kamer wil huren leest de hoteleigenaar in een boek van Harry Dickson. Die begon zijn carrière als pulpheld (zie inzet midden), maar beleefde ook avonturen als stripheld (rechtsboven)
.

 


 

 

Aan het eind van datzelfde avontuur bewondert Lefranc de tekening die zijn vriend Marco di Angelo vervaardigde voor Flash info, een meer sensatiegericht blad dan dat waar Lefranc voor werkt.
Terwijl Lefranc naar de voorpagina kijkt, spotte Balbo een bekend boekje in de etalage van een boekwinkel links achter de speurder: Tintin's L'Oreille Cassee, dat we in Nederland kennen als Kuifje Het gebroken oor!


In het 24e Blake & Mortimer-avontuur Het testament van William S. laat tekenaar Andre Juillard de zwarte bediende van de Venetiaanse edelman Markies Stefano da Spiri een pocket van P.G. Wodehouse lezen: Thank you, Jeeves. Je moet wel goed kijken, zie daarom de uitvergroting linksonder.
Thank you Jeeves is géén strip, maar er verscheen in Nederland wel een stripbewerking van één van Wodehouse's verhalen (uiterst rechts), getekend door Alfred Mazure, de schepper van Dick Bos.
De pockets van P.G. Wodehouse werden in Nederland uitgegeven door Prisma en voor de covers werd vaak gebruikt gemaakt van de diensten van Nederlandse striptekenaars. Van links naar rechts zie je pocketomslagen van Alfred Mazure, Carl Voges en Peter van Straaten...

 
 

 

Stripspotters is een serie waarin (vaak pikante) parodieën worden gemaakt op bekende stripseries.
Het tweede deel is bijzonder, want daarin staan parodieën die door de oorspronkelijke striptekenaars en -schrijvers zélf zijn gemaakt. Turk & De Groot maken een Clifton-parodie; Wilson & Cortegianni nemen Blueberry in de maling, Pellerin zet Roodbaard voor schut, enzovoorts.
Dany gaat nog een stapje verder: Hij laat Duifje Vleugelslag wegdromen bij een stripalbum... 

 

...van éigen hand. Hierboven zie je een pagina uit Stripspotters 2, hieronder een pagina uit het Roze Bottel-album Het kanon van de goede luim.
Behalve de cover tekent Dany in zijn stripspotter ook pagina 3 na!

  


Edgar P. Jacobs is over het algemeen een bloedserieuze auteur in wiens strips je weinig grapjes zult aantreffen.
Toch vond Balbo in Het halssnoer van de koningin een knipoogje naar Kuifje, het blad waarin de avonturen van Blake & Mortimer werden gepubliceerd.
Olrik's handlanger Dikke Louis leest tijdens de wacht in het weekblad Kuifje.
Nauwkeurig als hij was tekende Jacobs de voorkant van het rechts afgebeelde exemplaar van Tintin/Kuifje heel herkenbaar na...

 
 

Peter de Smet tekende voor het striptijdschrift De toestand een rubriekhoofd voor de boekbesprekingen De boekenkast. De gehele Generaal-cast (behalve Ayatolla Fred Gleufhoed) leest geboeid in het gestileerd weergegeven Kuifje-album De geheimzinnige ster linksonder!

 


 Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap