In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren graag figureren in strips van andere stripfiguren. Maar soms komt het zelfs voor dat een striptékenaar of stripschrijver ineens opduikt in een album van eigen hand.
Of in dat van een collega stripmaker.

 

We beginnen met de bekende Nederlandse strip Agent 327 en zijn maker Martin Lodewijk.
Hij voert zichzelf regelmatig op in zijn eigen albums. Als muzikant van de band Chickenfeed (waarin hij écht speelde, ze hebben zelfs een plaat gemaakt in de jaren '70, zie linksonder).
Chickenfeed speelt in de strip steevast de hit
'Denk toch altijd met liefd' aan je moeder' van Gerda en Hermien Timmerhout! 
Hieronder zie je Chickenfeed in actie, zoals afgebeeld door Martin in Dossier Heksenkring.
Martin is op het eerste plaatje degene die gitaar speelt, de 4e van links.
Bij de douane is hij het tweede mannetje van links, met gitaarkoffer.


 

 

Toen diverse Nederlandse striptekenaars gevraagd werden een avontuur te tekenen voor het Agent 327 jubileum-album Hulde aan de jubilaris konden enkelen van hen het niet laten ook Lodewijk zélf een rolletje te laten spelen.
Hieronder een foto van Lodewijk werkend aan zijn allerlaatste Agent 327-pagina en Gerben Valkema's interpretatie van Lodewijk als Agent 010 (het kengetal van Martin's woonplaats Rotterdam) in het korte verhaal Dossier Icarus...
 

In hetzelfde album is het Mars Gremmen niet ontgaan dat Lodewijk ook muzikaal aan de weg getimmerd heeft. Als Paul Poendrop een privé-concert van Snolly Pardon organiseert voor zijn vrouw speelt Martin Lodewijk (links) in de begeleidingsband.
Die band bestaat verder uit Windig en De Jong, de tekenaars van Heinz. Dat kon niet missen, die laatste twee zijn de grootste Dolly Parton-fans die de stripwereld kent! 


Fred de Heij doet een duit in het jubileum-zakje met zijn avontuur De schaduw van Wu Manchu.
Lodewijk is als Agent 010 weer van de partij en heeft een stagiaire, Agent 075. Ongetwijfeld het kengetal van Fred de Heij's telefoonnummer, want hij ís de stagiaire.
Agent 327 is om het helemaal mooi te maken het hoofdkwartier binnengekomen in de vermomming van De Heij's terreurclown uit zijn magazine Pulpman. Ontworpen door... de stagiaire. En de cirkel is weer rond.

 

In zijn Robbedoes Oneshot album Tulpen uit Istanboel voert stripmaker Hanco Kolk twee collega's op.
Met Wilbert Plijnaer (die o.a. met Van der Kroft & Van Die Sjors & Sjimmie maakte) werkte hij veel samen voor stripblad Eppo.
Met Peter de Wit (bekend van Sigmund) rechts te zien, maakte hij o.a. Gilles de Geus & Single...


Het is natuurlijk niet echt verwonderlijk dat de geestelijke vader André Franquin van Guust Flater opduikt in het hommage album Gefeliciflaterd! Guust 60 Jaar.
Charel Cambre tekent dan ook zijn portret aan de muur boven de bejaarde druktemakers De Mesmaesker, Pruimpit & Kwabbernoot...

...Hetzelfde 'trucje' herhaalt hij in zijn Robbedoes Special-album Het plan van Wiebeling. Aan de muur bij de Graaf van Rommelgem hangt (links) ook al een portret van André Franquin!


 

 

 

Peyo's assistenten voerden hun baas met enige regelmaat op als stripfiguur (zoals eerder in Vlooien met Balbo te zien was), maar Peyo heeft zichzelf ook een keer een plekje gegund in zijn eigen oeuvre.
Links is hij nog getekend door Walthery, verkleed als ridder, in een speciale strip voor Robbedoes die herdrukt werd in Smurfen integraal deel 3.
Alle andere drie plaatjes komen uit de engelstalige integrale van Poessie (Pussycat).
Als Balbo dit schrijft is er (nog) geen Nederlandse editie van beschikbaar.
Rechtsboven is Peyo alleen in 'woord' aanwezig. Peyo zou erg in angst gezeten hebben omdat Poessie weggelopen was.
Rechtsonder zou volgens
Matt Murray, de samensteller en redacteur van de integrale, de eerste en enige keer zijn dat Peyo zichzelf in één van z'n strips tekende.
Niet helemaal waar... Balbo zag 'm namelijk al eerder in het album een keer voorbijkomen met een tekenmap onder de arm (linksonder)!


 

 

Dat was het voor deze keer, tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

 

Balbo de Strip-Aap