In eerdere afleveringen van Vlooien met Balbo hebben we gezien dat stripfiguren zelf ook graag stripverhalen lezen! Nou vroeg ik mij af: Luisteren ze ook naar muziek? En zo ja, naar welke muziek.
Wel, ik heb een paar voorbeelden gevonden...

 

Om te beginnen vond ik in Berthet's Zwartlijn deel 3 Zwijgend als vermoord een winkel waar stripfiguren muziek kunnen aanschaffen.
Geen misselijke aanbod: in de bakken herken je zonder veel moeite klassiekers als Let it be van The Beatles, The Velvet Underground & Nico, Pink Floyd's Atom heart mother en uiterst rechts is een klein stukje van Deep Purple in Rock te zien. Op de deur onder andere nog een poster van Janis Joplin & In the court of the Crimson King
.
Geen enkele reden dus voor stripfiguren om zonder muziek door het leven te gaan...

 

 

 


 


Agent 327
brengt in één van zijn vroegste avonturen een bezoekje aan het zendschip van Radio Harmonica, waarmee Martin Lodewijk de illegale zendpiraat Radio Veronica op de hak nam. Een zendstation dat op zee voor de kust van Nederland haar uitzendingen uitzond en geen officiele status had (later werd Veronica van etherpiraat een echte omroep).
Ze staan in de studio van Radio Harmonica op het punt Rubber soul
een plaat van The Beatles op te zetten die toen net uit was...

 

 
Of Agent 327 graag naar de Beatles luistert zullen we misschien nooit te weten komen, maar 327-schepper Martin Lodewijk maakt ons wel duidelijk waar Hendrik NIET graag naar luistert: Naar de grootste hit van Gerda en Herman Timmerhout
: 'Denk toch altijd met liefd' aan je moeder'!
Een verzonnen song die regelmatig opduikt in het oeuvre van Martin Lodewijk, waarmee hij verwijst naar de destijds zeer populaire Gert & Hermien Timmermans en hun 'Ik heb eerbied voor jouw grijze haren'.
Doctor Maybe gebruikt het plaatje in Dossier Dozijn min een om Agent 327 te martelen!
Grutjes! Arme Hendrik IJzerbroot...

 

Martin Lodewijk
het is algemeen bekend houdt van folkmuziek. Hij maakte zelfs lange tijd deel uit van het folkbandje Chickenfeed, dat (Martin incluis) regelmatig opduikt in de albums van Agent 327. Maar Martin geeft in zijn albums ook blijk van een bredere popkennis.
Die 'stam woeste Polynesiers' uit het album Dossier Stemkwadrater bijvoorbeeld lijkt uiterlijk wel heel erg veel op The Jimi Hendrix Experience!
Dat die overeenkomst geen toeval is blijkt even later als diezelfde Polynesiers een van Hendrix' grootste hits 'Hee djoo' zingen als ze de uitbarsting van hun vulkaan gadeslaan.


 

In zijn debuutstripserie Frommeltje & Viola is te merken dat Bernard Hyslaire ook een muziekliefhebber is.
Op de kamer van Frommeltje een pick-up met (uiterst links) een LP van de Sex Pistols.
Verderop in de serie komt de platenspeler opnieuw in beeld. Hier draait Frommeltje Good day sunshine van The Beatles.
Nogal hard...
Een stripheld die, net als Frommeltje's vader hierboven, waarschijnlijk niet zo van popmuziek houdt is Clifton. Deze gepensioneerde kolonel en voormalig speurneus bij The Yard zal hooguit een klassiek muziekje weten te waarderen. Zijn huishoudster is wat moderner, gezien haar Wings-strijkplank (!), waar Clifton in zijn eerste avontuur Dear Mr. Wilkinson mee geconfronteerd wordt...

 


 

Helaas voor Clifton blijft het daar niet bij. Amper twee albums later is het alweer raak. In het album 7 Dagen om te sterven, wordt hij achtervolgd door een stel moordenaars. Om aan hen te ontsnappen vermomt hij zich. Om vervolgens door de leden van de popgroep Pig Floyd voor een van hen aangezien te worden. En zo wordt Zingende Reiger (zoals Cliftons scoutsnaam luidt) gedwongen mee te werken aan een luidruchtig popconcert. Pig Floyd is natuurlijk gebaseerd op Pink Floyd...

 

Dat was het voor deze keer, Balbo gaat zelf een leuk plaatje draaien.
Tot in een volgende Vlooien met Balbo,

 

 

Balbo de Strip-Aap