Recensie Ik blijf hier HC door Hubert Chevillard & Lewis Trondheim Uitgeverij Scratch

 

Recensie Ik blijf hier HC
door Hubert Chevillard & Lewis Trondheim
Uitgeverij Scratch

 

Dat Lewis Trondheim (Kobijn, Donjon, Texas cowboys) goed kan schrijven is voor de liefhebber geen geheim, maar hij opereert meestal in het humoristische spectrum van de stripwereld.
Met Ik blijf hier bewijst hij dat hij ook een tragisch verhaal goed aankan.
Het verhaal begint als een stelletje aankomt in een badplaats.
Roland heeft letterlijk álles geregeld en betaald en Fabienne hoeft het alleen maar allemaal over zich heen te laten komen. Dat blijkt eens temeer als er een freakaccident plaatsvindt en ze er ineens helemaal alleen voor staat…
Je zou je kunnen voorstellen dat Fabienne onmiddellijk het strand de rug toekeert en huiswaarts gaat om te gaan rouwen, maar ze besluit te blijven en zich over te geven aan het door Roland uitgestippelde vakantie-draaiboek.

Het tekenwerk van de in de Nederlandse stripwinkel totaal onbekende Hubert Chevillard is zonnig en vrolijk, Ik blijf hier is – ondanks de tragiek – toch ook een echt zomeralbum geworden. Lekker los, weinig tekst, mooie kadrering.
Hij weet ook heel fraai het contrast te benadrukken tussen de hordes vakantiegangers die zich uitleven met oppervlakkig vermaak en de eenzaamheid van de vrouw die plotsklaps weduwe werd en die aanvankelijk zichtbaar niet zo goed raad weet met zichzelf.
Zonder al teveel te willen verklappen is één van de sterke punten van dit album dat je als lezer nergens expliciet te weten komt wat er in het hoofd van Fabienne omgaat. Is ze verdrietig? In shock? Moet het besef nog indalen? We hebben er naar te raden en dat maakt dat je het boek, ook nadat je het dichtgeslagen hebt, nog in je hoofd blijft na sudderen.
Ik heb heel erg veel strips gelezen in m’n leven, maar een strip als Ik blijf hier las ik nog niet eerder. Erg goed album!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!