Recensie In de schaduw van de helden HC door David Sala Uitgeverij Concerto Books

 

Recensie In de schaduw van de helden HC
door David Sala
Uitgeverij Concerto Books

 

De Spaanse striptekenaar David Sala verrast met zijn jongste album In de schaduw van de helden. Niet alleen is het lang geleden dat er in het Nederlands een strip van zijn hand verscheen (Replay, Nicolas Eymerich); bovendien ziet In de schaduw van de helden er héél anders uit en heeft hij het verhaal zélf geschreven.
Het is dan ook zijn eigen geschiedenis die hij hier uit de doeken doet.

Sala toont ons zijn eigen jeugd, met – voor mannen van mijn leeftijd – herkenbare zaken als de 3D-bril; het bonte oranje, bruin en groen van het behang dat in de jaren zeventig in de mode was en… het oorlogsverleden van zijn beide opa’s. De mijne zijn op de Veluwe de oorlog zonder veel bijzonderheden doorgekomen, maar Sala’s opa’s hebben veel meegemaakt tussen 1940 en 1945. De één zat in het verzet; de ander kwam in één van de ergste concentratiekampen, Mauthausen, terecht.
Hoofdthema van In de schaduw van de helden is Sala’s vraag wat zijn eigen leven nog aan betekenis heeft in de schaduw van wat zijn twee opa’s hebben gedaan en meegemaakt.

Zijn schilderstijl is voor dit album veel losser dan we van zijn eerdere albums gewend zijn en hij kiest voor twee verschillende aanpakken die hij in dit album kunstig combineert: David’s leven zélf wordt nog vrij realistisch geschilderd, met normale kleuren; de belevenissen van zijn opa’s onder het Nazi-regime worden grotesk en met vreemde kleuren op papier gezet. Goed getroffen, want zulke wreedheden zijn – realistisch weergegeven – voor de lezer nauwelijks te verdragen.
David’s eigen leven is trouwens ook niet geheel vrij van trauma’s en dat hij dat voor deze strip combineert met het leven van zijn opa’s pakt werkelijk heel goed uit.
Indringend, schokkend, boeiend, openhartig; een volledig geslaagd experiment!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!