Recensie Malaterre HC 1 Eerste deel door Pierre-Henry Gomont Uitgeverij Sherpa

 

Recensie Malaterre HC 1 Eerste deel
door Pierre-Henry Gomont
Uitgeverij Sherpa

 

Pierre-Henry Gomont is een Franse stripmaker die met Malaterre debuteert in de Nederlandse stripwinkel. Hij heeft een wat krasserige maar erg levendige en explosieve tekenstijl die met name de hoofdpersoon Gabriel fraai tot leven brengt.
Je ziet deze kettingroker het vuur haast door zijn sigaretten héénzuigen! Gabriel is dan ook een man met een missie: hij wil het Afrikaanse landgoed dat zijn familie in de jaren ‘20 van de vorige eeuw moest opgeven weer in oude luister herstellen.
Een droom… of een nachtmerrie?
Hij wordt bij dit streven niet gehinderd door enige kennis van het land, noch van de bosbouw die hij op het landgoed moet gaan bedrijven.
Bovendien moet álles wijken voor zijn passie, ook zijn gezin en met name zijn vrouw. Gabriel ontfutselt haar hun twee oudste kinderen om die vervolgens in Afrika zo’n beetje aan hun lot over te laten…

Malaterre is losjes gebaseerd op Gomont’s éigen ervaringen (Gabriel’s zoon Simon is Gomont’s alter-ego).
...Je zal maar zo’n verhaal voor het oprapen hebben!
Het verbaasde me destijds dat Peter Pontiac jarenlang worstelde met het vinden van verhalen voor zijn strips terwijl hij bovenop de verhalende goudschat zat die uiteindelijk Kraut werd.
Maar zo’n familiegeschiedenis hebben is een cadeau met stekels: het duurt vaak een half leven voor je alle bijbehorende emotionele bagage afgeschud hebt en een goede vorm hebt gevonden voor zo'n ontboezemende strip.
Gomont heeft zijn verhaal lang genoeg heeft laten rijpen.
Zijn strip is erg goed van toon, mooi van taal en hij vertelt zijn vreemde verhaal heel goed.
Het tekenwerk is ook bijzonder, deze man kan erg goed kan tekenen en hoe hij zijn figuren laat acteren is fenomenaal!
Tenslotte is ook Gomont’s inkleuring eigenwijs en speciaal!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!