Recensie De onderzoeken van Machiavelli 1. Het pad van het kwaad door Gabriel Andrade Jr. & Jean-Marc Riviere Uitgeverij Daedalus

 

Recensie De onderzoeken van Machiavelli 1.
Het pad van het kwaad
door Gabriel Andrade Jr. & Jean-Marc Riviere
Uitgeverij Daedalus

 

Machiavelli is tegenwoordig vooral bekend als bijvoeglijk naamwoord, en daar heeft het geen positieve bijklank.
Meer historisch bezien is hij de grondlegger van de politieke wetenschap. Hij leefde eind vijftiende, begin zestiende eeuw in Florence.

In De onderzoeken van Machiavelli is Nicollò Machiavelli nog een jonge man die bij de kanselier in dienst is als kopiïst. Hij vindt het oervervelend werk, maar als hij de kans krijgt om de schrijfkamer te verlaten is het ook weer niet goed: De man die hij moet assisteren beschouwt hij als de man die zijn vader heeft verraden!
Eén en ander blijkt toch nèt even anders in elkaar te steken en bovendien ontpopt Niccolò zich tot een echte speurneus die het smerige zaakje rond het in de gracht onder het ijs aangetroffen lijk tot op de bodem uitzoekt.
Zonder gevaar is zijn onderzoek niet en voor het eerst zag ik hier hoe de pen écht machtiger kan zijn dan het zwaard...

Gabriel Andrade Jr. levert goed verzorgd en prettig ogend tekenwerk en het scenario van Jean-Marc Rivière leest soepel. Beide zijn nieuwkomers in de Nederlandse stripwinkel, maar dit debuut is heel overtuigend.
Machiavelli is niet de geschiedenis in gegaan als detective, dus waarom juist deze figuur gekozen als speurneus? Het lijkt wat vergezocht.
Maar Rivière gebruikt het onderzoek van Machiavelli niet om de schuldige te straffen of een onschuldige vrij te pleiten: hij laat zijn personages er macht mee uitoefenen!
En daarmee zijn we weer terug bij het bijvoeglijk naamwoord dat Nicollò’s naam draagt!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!