Recensie De knuffel HC door Laurent Bonneau & Jim

 

Recensie De knuffel HC
door Laurent Bonneau & Jim

 

Jim schreef moderne stripklassiekers als Helena, De erectie, Waar zijn de mooie dagen en Een nacht in Rome.
Hij is één van die auteurs die zich uit het niets rechtstreeks naar de top schreef en bovenaan de verlanglijstjes van stripliefhebbers kwam te staan.
Dat komt niet in de laatste plaats door de tekeningen van zijn albums. Aanvankelijk tekende hij zelf, maar tegenwoordig lijkt hij zich meer toegelegd te hebben op het schrijven.
Het tekenwerk van de striptekenaars waar Jim mee samenwerkt lijkt over het algemeen erg op Jim’s eigen stijl: strakke en heldere tekeningen, fraai ingekleurd.
De knuffel wijkt daar iets vanaf. Tekenaar Laurent Bonneau is een meer emotionele tekenaar.
Hij is in Nederland nauwelijks bekend: van zijn hand raakte alleen Metropolitan vertaald in de Lage landen. Zijn werk heeft rauwe randjes en ook zijn inkleuring is wat gewaagder, maar wat een soepele tekenaar is hij, zeg!

Bonneau’s tekenwerk past perfect bij dit verhaal over een beeldhouwer wiens vriendin zwaar gewond raakt door een bizar auto-ongeluk: Hij weet erg veel emotie in zijn tekeningen te leggen.
Benjamin heeft ‘geluk’ en komt er met wat butsen en builen vanaf, Romy heeft hersenletsel en raakt in coma.
Terwijl Romy in het ziekenhuis ligt krijgt Benjamin groen licht voor een, lang verwachte, grote expositie. Zijn hoofd staat er natuurlijk niet naar, maar hij moet in korte tijd vijftig beeldhouwwerken afleveren wil hij zijn toekomst als kunstenaar een kans geven...
Naast zorgen om het welzijn van Romy spookt hem echter nog iets anders door het hoofd: Hij raakt geobsedeerd door een foto van een onbekende vrouw op het strand. Een foto die hij zonder bedoelingen - haast gedachtenloos - maakte, vlak voor het ongeluk...

De knuffel kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
Jim had het idee van de foto; Laurent tekende zonder vooropgezet plan een heel stel pagina’s, zonder scenario. Samen bekeken ze Bonneau’s platen en schreven er een verhaal omheen.
Een dergelijke lukrake manier van een verhaal vertellen draagt een groot risico in zich.
Kan daar een goed verhaal uitkomen?
Nou en of! De knuffel is een prachtig album geworden.
Er blijft in dit verhaal over een emotionele rollercoaster voldoende te raden over – als Benjamin de gevoelens en gedachten die door zijn hoofd spoken zélf niet eens begrijpt, hoe zou de lezer dat dan kunnen? - maar Jim en Bonneau geven indrukwekkend weer wat een diep traumatische ervaring met een mens zou kunnen doen!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!