Recensie Bleekwater HC door Joris Mertens

 

Recensie Bleekwater HC door Joris Mertens

 

Joris Mertens verraste ons een paar jaar terug met het tekstloze stripalbum Beatrice. Daarin vertelt hij een wat triest maar sfeervol verhaal over een eenzame verkoopster.
Mertens wisselt intieme close-ups van Beatrice's gezicht af met grote, overzichtsplaten van de drukke stad waarmee hij – zonder woorden nodig te hebben – haar eenzaamheid nog uitvergroot.

Hij gaat voort op de ingeslagen weg met zijn nieuwste album Bleekwater.
Ook hier weer een eenzame figuur, deze keer een man.
François bezorgt voor stomerij (hier aangeduid als 'droogkuiserij') Bianca.
Hoe droog er ook gekuist wordt bij Bianca, François regent het gehele album door kletsnat!
En er zit méér humor in Bleekwater: als François het neefje van de bazin meekrijgt op zijn ronde parkeert die het busje steevast tegen een paaltje... waardoor François nauwelijks uit kan stappen.

Mertens tekent weer prachtige platen van het drukke stadsverkeer waar het busje van Bianca door moet laveren om haar bezorgingen te doen.
De gloedvolle gele en rode tinten van de lichtreclames contrasteren mooi met het doffe bruin van de verregende stad. En ook deze keer zijn Mertens gezichten weer vol emotie op papier gezet.
Prachtig.
Het verhaal neemt halverwege een onverwachte wending, maar vaart daarna een ietwat voorspelbare koers. Toch is Bleekwater qua verhaal dik in orde.
Maar meer nog dan dat zijn de tekeningen en de sféér geweldig!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!