Recensie Degas HC De dans van de eenzaamheid door Efa & Rubio

Recensie Degas HC De dans van de eenzaamheid door Efa & Rubio

 

Recensie Degas HC De dans van de eenzaamheid
door Efa & Rubio

 

Efa en Rubio, ze leverden nog niet zo lang geleden samen de stripbiografie Django (Reinhardt) Vonken en vuur af en jaren geleden al eens de schildersbiografie Monet Op zoek naar het licht.
Nu is schilder Edgar Degas aan de beurt.
De dans van de eenzaamheid is eigenlijk een zoektocht naar wie Degas nu eigenlijk was. De schilder was een eenling. Hij trouwde nooit en niemand wist precies hoe hij qua sexualiteit in elkaar stak.
Salva Rubio voert de schilderes Mary Cassatt op, zij kende Degas waarschijnlijk het beste.
Hij zag iets in haar schilderwerk, voorzag haar van adviezen en introduceerde haar bij zijn collega-schilders.
Ze werkten vrij intensief samen, maar dreven uiteindelijk toch weer uit elkaar.
Rubio 'gebruikt' Cassatt om zo dicht mogelijk bij Degas te komen.
Geen eenvoudige klus, want de man was ongrijpbaar.

Hij was één van de drijvende krachten achter de tentoonstellingen van de Impressionisten, maar maakte nooit deel uit van die groep. In De dans van de eenzaamheid wordt uit de doeken gedaan hoe Degas één van de initiatiefnemers was van de Société, die als eerste exposities buiten de toen omnipotente Salon om organiseerde.
In Degas' tijd kon een schilder het alleen maken via de Salon. De Société bewees dat het ook zonder kon en je zou denken dat een dergelijk succes een stevige band zou smeden tussen Degas en de Impressionisten, maar het lijkt erop dat Degas eigenlijk op de Impressionisten neer keek en hen alleen maar gebruikte om het op eigen houtje te kunnen maken.
Degas lijkt me geen erg sympathieke man geweest te zijn, maar Rubio slaagt erin hem op een paar momenten toch vriendelijk en fideel neer te zetten.

Het tekenwerk van Efa (krijt en verf) is bijzonder, vooral qua kleurgebruik. De kleuren zijn erg contrastrijk, losjes gebaseerd op het kleurenpalet van de Impressionisten. Ze passen zeer goed bij het tijdsbeeld, al was Degas dus beslist géén Impressionist: voor hem telde alleen de oude meesters.

Efa en Rubio leveren met dit album een ongecompliceerd boek af over een zeer complexe man.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!