Recensie Ondanks alles HC door Jordi Lafebre

 

Recensie Ondanks alles HC
door Jordi Lafebre

 

Striptekenaar Jordi Lafebre werkte totnogtoe steeds samen met Zidrou. Samen maakten ze Lydie, La mondaine en Mooie zomers.
Lydie – over een gehandicapt meisje dat een kind kreeg – was ontroerend zacht, La Mondaine (2 albums) speelt in een veel hardere omgeving (prostitutie), maar Zidrou wist toch cynisme te vermijden. Mooie zomers is een bijzonder sympathieke stripreeks over een striptekenaar en zijn gezin.
Met Ondanks alles schrijft Lafebre voor het eerst zélf z'n scenario.
Het sluit naadloos aan bij zijn met Zidrou gemaakte albums en doet er in niets voor onder!

Oppervlakkig gezien is Ondanks alles niets bijzonders: een verhaal over twee verliefde mensen.
Interessant wordt een liefdesverhaal pas als de liefde onmogelijk wordt, door wat voor reden dan ook: standsverschil, ziekte, tegensputterende ouders, noem maar op. In het geval van Ana en Zeno staan ze zélf hun geluk in de weg. Hun levens drijven even toevallig uiteen als ze bij elkaar kwamen en hun keuzes maken dat een relatie er niet in zit.
Op zich nog steeds niets bijzonders. Lefabre heeft daarom het verhaal achterstevoren verteld.
Een eigenlijk heel eenvoudige vondst, die het verhaal nèt dat beetje extra geeft. Als ik er over nadenk is het schrijven van een verhaal dat begint bij het eind niet eens zo veel moeilijker dan een verhaal dat de normale chronologie aanhoudt, maar je moet er maar opkomen.

Natuurlijk is Ondanks alles meer dan alleen dat ene trucje. Lafebre maakt van zijn karakters mensen van vlees en bloed, hun doen en laten is invoelbaar voor de lezer. Net als bij Zidrou.
Wat Lafebre als stripschrijver nog meer gemeen heeft met Zidrou is dat niets bij hem zwart-wit is. Ondanks haar liefde voor Zeno is bijvoorbeeld Ana's liefde voor Giuseppe even echt en diep gevoeld.
In elk hoofdstuk haalt Lafebre een gebeurtenis of feit uit het verleden aan, waarop hij in het volgende hoofdstuk dieper ingaat. Zo komt de lezer langzamerhand te weten wie Ana en Zeno zijn en hoe ze zich tot elkaar verhouden. De laatste twee hoofdstukken worden helemaal 'achteruit' verteld, ieder volgend plaatje speelt zich vóór z'n voorganger af.
Het laatste (éérste!) hoofdstuk is bovendien tekstloos, de lezer heeft dan genoeg informatie om de tekst zélf in te vullen, wat het verhaal nog meer zeggingskracht geeft.
Lafebre tekent en schrijft met veel humor en vertelt zijn verhaal met indrukwekkende vindingrijkheid.
Zijn tekenwerk wordt ook steeds beter, maar Ondanks alles is vooral verrassend als schrijversdebuut van Jordi Lafebre.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!