Recensie RIP HC 1. Derrick De dood overleef ik niet door Julien Monier & Gaet's

 

Recensie RIP HC 1. Derrick De dood overleef ik niet
door Julien Monier & Gaet's

 

'Putjesschepper', dat was bij ons thuis het dreigement als je een keer niet zo goed je best op school had gedaan. Wie onvoldoendes haalde dreigde te eindigen als putjesschepper.
Het dreigement hielp, zij het niet veel. Ik ben stripboekenverkoper geworden, dat staat maar heel iets hoger op de maatschappelijke ladder dan dat gevreesde putjesscheppen...
Maar ik weet nu dat het ook érger kan dan putjesscheppen!
Derf Backderf gaf al een album uit rond het weinig glamoureuze vak van vuilnisman (Trashed);
Julien Monier & Gaet's zinken nog dieper. Hun strip RIP gaat over mannen die voor hun brood de huizen van overledenen leeghalen. Overledenen die alléén gestorven zijn – of het slachtoffer van een misdrijf werden – en soms al tijden in hun huizen lagen te ontbinden voor de stank de buren alarmeerde.

Derrick is een stuk white trash. Geen ambities, geen dromen, geen verwachtingen. Zelfs voor zijn levensgezellin voelt hij weinig passie en al helemaal geen genegenheid. Samen met z'n collega's haalt hij de huizen van trieste sterfgevallen leeg, drinkt bier, rookt en rukt.
Bukowski is er niets bij!
Soms zijn er in de huizen van die tragische sterfgevallen waardevolle spullen te vinden, maar de ploeg opruimers wordt streng gecontroleerd en wie iets achteroverdrukt wordt op staande voet ontslagen.
Nog erger dan het hebben van deze baan is het níet meer hebben van deze baan.

Op een dag wordt de verleiding Derrick tóch te machtig, met alle gevolgen van dien.
Gaet's vertelt heel overtuigend van Derrick's angst om gesnapt te worden en Julien Monier brengt Derrick's onrust vakkundig in beeld. Beiden zijn debutanten in de Nederlandse stripwinkel, maar dat zou je niet zeggen als je Derrick: De dood overleef ik niet leest.
Gaet's verhaal is complex, maar hij rondt het perfect af. Erg goed verteld ook. Monier's tekeningen zijn grappig, maar ondersteunen de duistere ondertoon van dit verhaal.
Het loopt – natuurlijk – niet goed af (een understatement!) maar hoewel een boel van de hoofdrolspelers de dood inderdaad niet overleven gaat de reeks nog zeker vijf delen door! Iets om naar uit te kijken...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!