Recensie Sapiens Een beeldverhaal 1 HC Het ontstaan van de mensheid door Daniel Casanave & David Vandermeulen (naar Yuval Noah Harari)

 

Recensie Sapiens Een beeldverhaal
1 HC Het ontstaan van de mensheid
door Daniel Casanave & David Vandermeulen (naar Yuval Noah Harari)

 

Ik kocht Yuval Noah Harari's Sapiens op aanraden van een vriend.
Bijna had ik van de koop afgezien. Om het boek zat een schreeuwerig buikbandje dat vermeldde hoe onwaarschijnlijk veel exemplaren Harari al had verkocht van z'n boek. Een boek dat zó commercieel was kon bijna niet de moeite waard zijn, maar ik besloot de gok toch maar te wagen.
Gelukkig maar, want ik vond het echt een geweldig boek, dat je bovendien aan het denken zet over onze rol op deze planeet.

Het succes van het boek lijkt maar aan te houden, zozeer zelfs dat er nu ook een stripversie van gefabriekt is. Yuval werkte er zelf aan mee, maar laat het échte stripmaken over aan twee professionals – er zijn al genoeg voorbeelden van wat er kan gebeuren als een schrijver of filmer denkt zélf wel even een strip te kunnen schrijven.
David Vandermeulen en Daniel Casanave zijn niet erg goed vertegenwoordigd in de Nederlandse stripwinkel, maar maakten een aantal leuke strips rond schrijvers en dichters als Percy & Mary Shelley, Baudelaire & Flaubert.
Met Hariri's Sapiens hebben ze dus alwéér een schrijver bij de kladden.
Casanave's tekenstijl is humoristisch en los en David Vandermeulen vertaalt Sapiens op vlotte wijze naar het beeldverhaal.
De structuur van het oorspronkelijke boek is losgelaten, in plaats daarvan zoeken de auteurs steeds een persoon die Hariri (die zelf de verteller speelt in dit album) vragen kan stellen. Aan het begin van het album is dat Hariri's nichtje, hetgeen een beetje aan Van nul tot nu doet denken. Ook al zo'n geslaagd voorbeeld van een stripboek dat dienst kan doen als geschiedenisboek.
Deze aanpak maakt het boek speelser en grappiger dan menig historisch stripalbum en houdt het bovendien grafisch interessant.

Sapiens Een beeldverhaal vertelt het verhaal van de mens. Dé mens? Nee... er blijken meerdere soorten mensen geweest te zijn. Tegelijkertijd. Althans... tot Homo sapiens (wij) op het toneel verschenen.
De enorme voetafdruk die wij achterlaten op onze planeet is niets nieuws: Tienduizenden jaren geleden was de mens blijkbaar al verantwoordelijk voor het massale uitsterven van dieren... én mensachtigen. Iets waarvoor we aan het eind van Het ontstaan van de mensheid voor het tribunaal moeten verschijnen...
Dit eerste deel behandelt voornamelijk de biologie van de homo sapiens.
In het tweede deel komt de cultuur er bij en worden we agrariërs. Dat belooft wat, want dan rijst de vraag wie nu wie geknecht heeft: werd de mens het gewas de baas, of werden wij slaven in dienst van het tarwemonster?
Sapiens was als boek al zeer interessant, nu is het ook nog eens op geraffineerde wijze verstript!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!