Recensie De wijsheid van de mythes 1. Daedalus en Icarus 2. De Ilias deel 1 De twistappel door Giulia Pellegrini, Pierre Taranzano, Clotilde Bruneau, Luc Ferry & Didier Poli

Recensie De wijsheid van de mythes 1. Daedalus en Icarus 2. De Ilias deel 1 De twistappel door Giulia Pellegrini, Pierre Taranzano, Clotilde Bruneau, Luc Ferry & Didier Poli

 

Recensie De wijsheid van de mythes
1. Daedalus en Icarus
2. De Ilias deel 1 De twistappel
door Giulia Pellegrini, Pierre Taranzano, Clotilde Bruneau, Luc Ferry & Didier Poli

 

De wijsheid van de mythes, een licht hoogdravende titel van een nieuwe serie stripalbums met historische achtergrond.
Niet de eerste keer dat uitgeverij Daedalus zich aan iets dergelijks waagt. Ze geven ook Zij schreven geschiedenis en De 7 wereldwonderen uit, die eenzelfde formule kennen.
Omdat er niet – zoals in andere reeksen – met een vast tekenaar/schrijver team wordt gewerkt kunnen er in hoog tempo delen aan deze reeks worden toegevoegd (Daedalus past deze tactiek overigens ook toe op fantasygebied.
Van Elfen, Dwergen & Orks en goblins verschijnen aan de lopende band nieuwe delen).


Wat De wijsheid van de mythes nog meer gemeen heeft met bijvoorbeeld Zij schreven geschiedenis is dat achter in de albums een historisch dossier opgenomen is dat één en ander nog wat extra toelicht.
Wat ze niet gemeen heeft met de stripreeks over de historische figuren is de kwaliteit en de helderheid van het verhaal en die dossiers. Beide zitten bij de eerste twee delen van De wijsheid van de mythes véél en veel beter in elkaar! Vonden wij van De Strip-Aap dat Zij de geschiedenis maar houterig schreven; hun mythes komen zeer goed uit de verf!
En dat is niet vanzelfsprekend, want ik heb meerdere boeken met Griekse mythes en sagen in de kast staan waar ik door verregaande saaiheid of krukkige schrijfkunst maar niet doorheen kwam.


Wat de Griekse mythes zo ingewikkeld maakt om na te vertellen is dat het geen op zichzelf staande verhalen zijn, maar dat ze samen feitelijk één geheel vormen.
Zo kom je in het eerste deel Daedalus en Icarus niet alleen het beroemde verhaal over Icarus' val tegen, maar ook de creatie van het labyrint van Knossos, en de Minotaurus.
Wie de Ilias wil navertellen moet ook uitleggen wie Hercules was, de achtergrond van Paris toelichten, uitleggen waarom de goden de oorlog rond Troje zo lang mogelijk rekten etc. etc.
Dat alles lukt de teams rond filosoof Luc Ferry bijzonder goed. En niet alleen krijg je als lezers helder en duidelijk alle feiten op een presenteerblaadje, scenarist Clothilde Bruneau weet er ook nog een goed leesbaar verhaal van te breien. Ook het tekenwerk van Giulia Pellegrini (Daedalus en Icarus) en Pierre Tarzano (De Ilias deel 1 De twistappel) ziet er prima en toegankelijk uit.
Een heel aangename verrassing, de serie is met deze twee titels erg goed van start gegaan!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!