Recensie De dolende god HC door Fabrizio Dori

 

Recensie De dolende god HC
door Fabrizio Dori

 

Wat gebeurt er met de goden wanneer hun godsdienst uit de mode raakt? Zitten de Griekse goden zich op de Olympus te vervelen?
Zijn de Romeinse goden in het pantheon in winterslaap? Zijn Seth, Isis en Sobek vervaagd?
Die vraag werd al vaker gesteld als basis voor stripboeken. In The Sandman van Neil Gaiman bijvoorbeeld, maar ook in Eddie Campbell's Bacchus. En met fantastisch resultaat, Gaiman & Campbell maakten met dit (en andere) uitgangspunten heel creatieve en intellligente verhalen.

De Italiaanse stripmaker Fabrizio Dori vertelt een verhaal rond een sater, een mindere god.
Eustis leeft na een akkefietje met de godin Artemis onder de mensen. Sinds de opkomst van het Christendom zijn de Griekse goden verdwenen en heeft Eustis alle contact met hen verloren.
Hij verdient de kost (wijn!) met waarzeggen en het vertellen van verhalen, maar hij verlangt terug naar de tijd dat hij optrok met Pan en Dionysos.
Dat waren tijden! Wie de god van de roes áánkeek ervoer een absoluut geluk. Beter dan alle drugs en drank bij elkaar.
In Dori's verhaal verlaat de sater het zonnebloemenveld waar hij in woont, en begint aan een queeste die hem moet herenigen met zijn vrienden de goden.

Het kleurrijke tekenwerk van Dori is heel speels en hij verwijst regelmatig naar bekende kunstenaars en hun werken. Van Gogh voorop (vandaar dat zonnebloemenveld). Dori maakt regelmatig gebruik van Vincent's beeldtaal. Niet voor niets: Eustis blijkt min of meer de oorzaak van Van Gogh's zelfmoord.
Toch is dat maar één van de verhalen en verdichtsels die Eustis gedurende deze zoektoch aan zijn reisgenoten opdist. Het verhaal zit vol mythologie, maar ook vol humor. Niemand maakt bijvoorbeeld bezwaar als Eustis voordringt bij de poorten van de hel: 'Ga je gang. Wij hebben de tijd', merkt één van de wachtenden laconiek op.
Bijzonder verhaal, bijzondere tekeningen. Niet alledaagse verhalen van hoge kwaliteit, zoals eigenlijk altijd waar het uitgaven van uitgeverij Soul Food Comics betreft...



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!