Recensie Het omgeval HC door Mikael Ross

 

Recensie Het omgeval HC
door Mikael Ross

 

Mikael Ross maakte samen met scenarist Nicolas Wouters het album Totem, dat verscheen bij uitgeverij Soul Food Comics.
Een verontrustend album dat op een goede recensie van de stripapen mocht rekenen. Met name het tekenwerk van Mikael vonden wij zeer expressief en uniek.
Zijn tweede in het Nederlands vertaalde album is net uit bij uitgeverij Scratch: Het omgeval. De 'm' is geen foutje van de vormgever.
Het omgeval gaat over Noel, een gehandicapte jongen die bij z'n moeder thuis woont. Als zij een – zoals hij 't noemt – omgeval krijgt en in coma raakt kan hij niet op de flat in Berlijn blijven wonen.
Hij komt terecht in Neuerkerode, en dat bestaat écht. Neuerkerode is niet zozeer een tehuis alswel een compleet dorp waar men de zorg van hulpbehoevenden al honderdvijftig jaar lang op zich neemt.
De christelijke stichting bestond in 2018 150 jaar en wilde graag een jubileumboek laten vervaardigen. 
Het omgeval is dus een strip in opdracht.

Noel heeft aanvankelijk veel moeite er te wennen, maar dankzij vrienden als Valentijn en begeleiders als Robert begint hij zich er langzamerhand steeds meer thuis te voelen. En dan is er ook nog Penelope – op wie Noel een oogje heeft – en Alice, die een oogje op Noel heeft.
In dit album wisselt Ross alledaagse gebeurtenissen als zwemmen en discodansen af met onalledaagse zaken als een begeleider die getroffen wordt door de bliksem en Noel die in z'n eentje probeert een concert van AC/DC te bezoeken (hij zou met z'n moeder gaan, maar ja).
De karakters die hij opvoert zijn geloofwaardig en hun afwijkingen worden met respect behandeld door de schrijver/tekenaar. Blijkbaar was ook Stichting Neuerkerode tevreden (anders was het boek er niet gekomen) en dat is terecht.
Of het echt reclame is voor de stichting vond mijn vrouw (zelf werkzaam in de zorg) maar zeer de vraag.
Er zit nogal wat actie in de strip en dat duidde volgens haar op een tekort aan toezicht op de bewoners.
Mijzelf was dat niet zo opgevallen, maar ze heeft een punt.

Leven van het maken van strips is lastig en daardoor komt het vaker voor dat een stripmaker zich genoodzaakt ziet een album of strip in opdracht te maken. Meestal levert dat geen geweldige strips op, maar Het omgeval is de uitzondering die de regel bevestigt.
Ross heeft Neuerkerode perfect aangevoeld en voldoende inspiratie uit de gemeenschap weten te halen voor een prachtig album.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!