Recensie Tyler Cross HC 3 Miami door Bruno & Fabien Nury

 

Recensie Tyler Cross HC 3 Miami
door Bruno & Fabien Nury

 

De laatste tijd raak ik niet meer zo regelmatig door een strip overdonderd als ik gewend was.
Misschien maakt veertig jaar van intensief strips lezen een mens enigszins blasé? Ik hoop van niet! Dat lijkt mij 't ergste wat me kan overkomen. Onverschillig staan tegen over nieuw verschenen stripverhalen, je moet er toch niet aan denken.
En dan is er ineens weer zo'n album dat het hart sneller doet kloppen en het bloed weer onverwacht snel door de aderen doet stromen. Het derde deel van Tyler Cross.
Ontzettend goed zullen de eerste twee delen niet verkocht hebben in Nederland, want de oorspronkelijke uitgever Dargaud gaf er de brui aan.
Gelukkig neemt uitgeverij Hum het stokje over en hoef ik me bij het bespreken van albums niets aan te trekken van de verkoopcijfers.

Tyler Cross heeft dringend geld nodig. Hij legt een bezoekje af aan zijn advocaat, die hem een aardig bedragje schuldig is. Die is op z'n zachtst gezegd verbaasd dat Cross überhaupt nog leeft en heeft Cross' centen op een iets andere manier geïnvesteerd dan Tyler zelf gedaan zou hebben. Zodoende raakt Tyler betrokken bij een vastgoedzaak waar een luchtje aan zit.
Schrijver Fabien Nury schrijft ongelovelijk vlot, en bijzonder sfeervol. Zachtzinnig gaat het er niet aan toe in dit misdaadverhaal, want Tyler is spijkerhard, maar Nury's karakters zijn volstrekt geloofwaardig.
Het tekenwerk van Brüno bestaat uit vette lijnen, liefst niet al teveel per vakje. Elk van die lijnen heeft een functie, Brüno zet geen streepje teveel op papier. De tekeningen zijn daarmee net zo uitgebeend als het verhaal en de dialogen, die ook bijzonder goed zijn. Complimenten ook voor de inkleuring van Laurence Croix, die eveneens van een oogstrelende eenvoud is.
Niet voor niets werden de eerste twee delen van Tyler Cross bij De Strip-Aap al boek van de maand.
Het getuigt misschien niet van veel originaliteit – ik geef het toe – maar Tyler Cross 3 Miami is simpelweg het opwindendste boek dat ik de afgelopen weken las!

Fantastisch album!
Gelukkig!
Er is nog hoop voor me...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!