Recensie Darnand De Franse beul HC 1 door Fabien Bedouel & Patrice Perna

Recensie Darnand De Franse beul HC 1 door Fabien Bedouel & Patrice Perna

 

Recensie Darnand De Franse beul HC 1
door Fabien Bedouel & Patrice Perna

 

Er verschijnen tegenwoordig veel stripboeken over de twee wereldoorlogen.
De één wat genuanceerder dan de ander, maar meestal wordt toch wel vrij duidelijk dat de Duitsers de slechteriken waren en de Fransen en hun bondgenoten de goeden.
Dat is ook het uitgangspunt in de reeks Darnand De Franse beul, maar dat geldt niet voor de duistere figuur Darnand zélf. Hij mag dan in de Eerste wereldoorlog gevochten hebben voor de 'goede' kant, in de Tweede collaboreert hij in het Vichy-regime met de Duitsers.
Stripmakers Fabien Bedouel en Patrice Perna nemen in deze driedelige reeks de historische figuur Darnand onder de loep.
Waaraan verdiende hij zijn bijnaam De Franse beul?


In dit eerste deel beschrijven de makers Darnand's Eerste Wereldoorlog-heldendaden die hem beroemd maakten en de onrust die zich in de periode tussen de twee wereldoorlogen van hem meester maakt. Het zijn politiek woelige tijden en Darnand kan maar moeilijk zijn draai vinden in vredestijd. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en is Darnand weer in zijn element...

 

Darnand was een keiharde klootzak, die neerkeek op de burgerij. Een ijzervreter die zich weinig aantrok van de orders van zijn meederen. Hij maakte dankbaar gebruik van de verwarring die in oorlogstijd heerst om zijn eigen pad uit te stippelen.
De manier waarop scenarist Perna en tekenaar Bedouel hem hier neerzetten is bloedserieus, maar lijkt haast een parodie van zo'n oerpattriotistische Amerikaanse superheld. Darnand draagt net zo'n imponerende kinnebak als Judge Dredd en Kapitein Amerika en zijn ogen stralen vuur.
Als een Franse versie van Sergeant Rock stort hij zichzelf - en zijn  mannen - in doldrieste aanvallen. Nietsonziend is hij en hij gaat over lijken. Of die de Duitse óf Franse nationaliteit dragen interesseert hem weinig.
Boeiend eerste deel van een drieluik over hoe je door grenzeloze ambitie van held naar misdadiger kunt afglijden...(HH)

Interesse? Koop het album hier!