Recensie Jylland 1 Magnulv de Goede door Przemyslaw Klosin & Bruno de Roover

Recensie Jylland 1 Magnulv de Goede door Przemyslaw Klosin & Bruno de Roover

 

Recensie Jylland 1 Magnulv de Goede
door Przemyslaw Klosin & Bruno de Roover

 

Przemyslaw Klosin heet de tekenaar van Jylland en zijn naam doet vermoeden dat hij niet – zoals schrijver Bruno de Roover – binnen de Benelux geronseld is om deze vikingstrip te gaan tekenen voor Eppo.
De Roover kennen we als schijver/tekenaar van Café Cowala en als schrijver van J.Rom. De Poolse Klosin is een nieuwkomer. Al zou je dat aan de hand van zijn tekenwerk niet zeggen: Tjonge, dat ziet er goed uit. Met een lekkere losheid die prima past bij een strip over vikingen – ruwe bolsters bij uitstek – zet hij heel ze heel overtuigend op papier.
Qua tekenwerk doet Klosin nauwelijks onder voor de tekenaars van die ándere vikingstrips Saga Valta en De werelden van Thorgal. Een heel klein beetje misschien, maar Klosin staat nog aan het begin van zijn carrière, dit is pas zijn tweede Nederlandse stripalbum (hij tekende eerder Vluchtelingen, eerder dit jaar verschenen en mij destijds niet opgevallen).


Opvallend goed is ook het scenario van Bruno de Roover. Café Cowala heeft uw recensent laatdunkend links laten liggen en ook J.Rom werd door hem te licht bevonden zonder er één letter in gelezen te hebben, maar wat De Roover hier presteert is toch waarlijk boven (mijn) verwachting: Hij situeert zijn verhaal op een kruispunt in de geschiedenis als de vikingen zich bekeren tot het Christendom, stoppen met rondvaren en plunderen en zich willen richten op de landbouw.
Sten – zoon van koning Magnulv – keert met de helft van zijn geplunderde schat (het was teveel om in één keer naar huis te verschepen!) terug en krijgt te horen dat zijn schat toe zal vallen aan de gemeenschap en dat hij geen toestemming krijgt de tweede helft op te gaan halen. Sten legt zich er niet zomaar bij neer en speelt een geraffineerd spel om de macht in handen te krijgen.
Op de eerste pagina's maakt De Roover het nét iets te ingewikkeld, maar al snel weet hij de lezer bij de kraag te pakken en hem – steeds op het verkeerde been zettend – te boeien tot de laatste pagina. Daarvoorbij zelfs, want je wilt eigenlijk meteen lezen hoe het verder gaat.


Op zoek naar een goede avonturenstrip?
Zoek niet verder!(HH)

Interesse? Koop het album hier!