Recensie Black paradise HC door Veerle Hildebrandt

Recensie Black paradise HC door Veerle Hildebrandt

 

Recensie Black paradise HC
door Veerle Hildebrandt

 

Schrijven vanuit eigen ervaring pakt vaak goed uit. Met research en documentatie kom je een heel eind, maar wie het zelf meegemaakt heeft, heeft een unieke invalshoek en visie.
Veerle Hildebrandt bracht een gedeelte van haar jeugd door in Afrika. Ze put uit haar ervaringen om daar over een – fictief – verhaal te vertellen. Ze benadrukt dat Black paradise geen autobiografische strip is en dat hoeft ook niet om herinneringen en ervaringen toch van nut te laten zijn.
Wat ze doet is 'een' verhaal vertellen dat een naar Afrika geëmigreerd echtpaar met dochter had kunnen overkomen.
Hoewel Black paradise haar debuut is voelt het tijdens het lezen aan alsof Veerle al veel langer als stripverteller actief is.
Haar tekenwerk (en de inkleuring) past uitstekend bij de Afrikaanse setting en doet wat denken aan strips als die van Jean-Philippe Stassen en Judith Vanistendael. Da's geen toeval, zij was één van haar leraressen aan de stripacademie.

De Duitse Hans Wagner krijgt een baan aangeboden in Nigeria en verhuist met vrouw en dochter naar Lagos.
Ze hebben geluk, er is onlangs een huis vrijgekomen, compleet met tuinman en meid.
Hans houdt maar even stil dat de vorige bewoners vertrokken nadat er een tank hun huis binnen gekacheld was...
Tienerdochter Lisa heeft aanvankelijk wat problemen te aarden, Hans wordt geconfronteerd met de losse moraal van zijn collega's en Hans' vrouw Katie met de rascistische houding van hun vrouwen. Zo is het heel normaal dat bedrijfszaken afgehandeld worden in Black paradise, een stripclub vol zwarte danseressen, waar – op kosten van de zaak – belangrijke deals gesloten kunnen worden.
Hans wil zich daartoe niet verlagen, maar komt langzamerhand tot de ontdekking dat je niet op je eentje de wereld verbeteren kunt.

In een rustige verteltempo doet Hildebrandt verslag van de ervaringen van het gezin Wagner.
Ik was reeds overtuigd van de kwaliteit van dit album toen ik aan de proloog begon.
Die tilt het geheel nog effe een niveautje hoger.
Zeer geslaagd album, knap debuut!

 

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!