Recensie Verstild leven HC door Oriol & Zidrou

 

Recensie Verstild leven HC
door Oriol & Zidrou

 

Verstild leven is de derde samenwerking tussen stripschrijver Zidrou en tekenaar Oriol.
Het vel van de beer en De drie vruchten eindigden beide in onze Strip-Aap Top 20 van de beste albums van respectievelijk 2012 en 2015, dus u begrijpt dat ik verheugd opsprong toen deze derde samenwerking werd aangekondigd.
En ik kan u zeggen dat Zidrou en Oriol me niet teleurgesteld hebben.
Ze vertellen het verhaal van de veelbelovende kunstschilder Vidal Balaguer.
Hoewel hij financieel in de puree zit weigert Vidal het portret te verkopen dat hij van zijn muze maakte. Ze verdween kort nadat hij het schilderij voltooide. Vidal kan daar maar niet overheen komen, want zijn muze was ook zijn geliefde. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, komt de politie hem ook nog aan de kop zeuren over de verdwijning en betrapt hij zijn huishoudster op het achterover drukken van de attributen voor zijn stillevens. Ze beweert bij hoog en bij laag onschuldig te zijn en verlaat op hoge poten het huis, én zijn dienst. Kortom, er zijn nog maar weinig lichtpunten in Vidal's leven en de strip lijkt af te stevenen op een in- en intriest einde.
Nou... dat kon wel eens meevallen.
Hoewel ik moeite heb me te beheersen kan ik u niet meer over dit verhaal vertellen.
Dat zou uw leesplezier ernstig schaden.


Het schilderwerk van Oriol is prachtig en expressief. Alternatief, toegegeven, je moet er van houden en er voor openstaan, maar het past perfect bij de vertelling en geeft het verhaal een extra dimensie mee.
Zidrou is ook weer bijzonder op dreef en hoewel de lezer halverwege dit verhaal wel zo'n beetje aan kan voelen waar het naartoe gaat, is de manier waarop hij dit verhaal tot een einde brengt toch heel verrassend en wonderschoon.
Zo klaar als een klontje dacht ik toen ik het uit had, maar toen ik er nog wat over nadacht (dat is het voordeel van recensies schrijven; je broedt nog wat door op wat je gelezen hebt) kwamen er toch nog wat vragen in me op. Ik pakte het boek er weer bij. Ah! Nee, klopt toch.
Maar wacht 'es hoe zit 't nu met dat schilderij waar het album mee afsluit?
Zijn dat niet de beste albums? Die je na het uitlezen eigenlijk meteen nóg een keer zou willen lezen.
Die dekselse Zidrou.
Zijn zoveelste album heeft me wederom overdonderd en mijn toch al hooggespannen verwachtingen overtroffen...


(HH)

Interesse? Koop het album hier!