Recensie Kersten, de lijfarts van Himmler HC door Fabien Bedouel & Patrice Perna

Recensie Kersten, de lijfarts van Himmler HC door Fabien Bedouel & Patrice Perna

 

Recensie Kersten, de lijfarts van Himmler HC
door Fabien Bedouel & Patrice Perna

 

Kersten, de lijfarts van Himmler wekt de indruk een op waarheid gebaseerd verhaal te zijn, maar al lezend in het album begon ik toch te twijfelen... Een masseur die zóveel invloed had op één van de kopstukken van het Duizendjarige Rijk? Die duizenden joden en andere gevangenen redde uit de concentratiekampen? Die voorkwam dat de gehéle Nederlandse bevolking naar Polen gedeporteerd zou worden? U leest het goed: álle Nederlanders. Met name dat laatste Naziplan was ik in de vele (strip)boeken die ik over het onderwerp gelezen heb nog nooit eerder tegengekomen!


Kersten, de lijfarts van Himmler – dat aanvangt in juni 1945 in Stockholm, waar Felix Kersten na de oorlog asiel aanvraagt – begint dan ook met deze controverse. Er zijn er die in hem een verzetsheld zien, maar er zijn er ook die hem verslijten voor een fantast die zijn eigen hachje wil redden.
Het is boeiend om te zien hoe scenarist Patrice Perna heen en weer springend tussen verschillende tijdperken stukje bij beetje het 'oorlogsverleden' van Kersten uit de doeken doet. Want wat hier verteld wordt is wel degelijk écht gebeurd, hoe ongelooflijk het ook lijkt.
Wat we tegenwoordig achterin veel historische strips met waargebeurde verhalen aantreffen is een kort historisch dossier. Dat ontbreekt hier, maar de auteurs en uitgever zullen hebben gedacht dat geïnteresseerden met behulp van internet de gewenst informatie gemakkelijk kunnen achterhalen. Kan zijn, maar zo'n dossiertje is voor de volgende keer geen slecht idee.


Tegen zijn zin opgetrommeld om Himmler van maagpijn af te helpen, die voornamelijk veroorzaakt lijkt te zijn door stress, vindt Kersten gaandeweg een manier om te schipperen tussen het goede en het kwade. En dat hij een aantal zaken na de oorlog wellicht wat te dik aangezet heeft kunnen we hem gezien de omstandigheden niet kwalijk nemen.
Wie Schindler's list al onvoorstelbaar vond, moet zeker Kersten, de lijfarts van Himmler eens een kans gunnen.
Het tekenwerk van Fabien Bedouel (Een lange bloedige nacht) is redelijk rechtuit, maar zeker niet onverdienstelijk omdat zijn wat afstandelijke manier van tekenen uitstekend past bij de aanpak van Perna, die het verhaal even helder en zonder poespas vertelt.
Een fascinerend album over een vergeten 'held' uit de Tweede Wereldoorlog.

(HH)

Interesse? Koop het album hier!