Recensie Gloria victis deel 1. De zonen van Apollo & 2. De tol van de roem door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

Recensie Gloria victis deel 1. De zonen van Apollo & 2. De tol van de roem door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

 

Recensie Gloria victis
1. De zonen van Apollo &
2. De tol van de roem
door Mateo Guerrero & Juanra Fernandez

 

Aelio Hermeros is een slaaf wiens kansen keren door één enkele – zij het heldhaftige – daad.
Hij brengt een op hol geslagen paard tot stilstand en redt daarmee het leven van een vooraanstaande dame. Haar man – dankbaar voor het redden van het paard en de slavin die de wagen bestuurde (zijn feeks van een vrouw had van hem gerust in de afgrond mogen verdwijnen) – biedt Aelio de kans vrij man te worden als hij bij hem in dienst te treedt als paardenverzorger.
Het is de mooiste dag van Aelio's leven: slaaf áf en bovendien verliefd op slavin Fabia die hij het leven redde.
Maar het leven van een ex-slaaf is nooit zo vrij als dat van een echt vrij man; zolang Fabia onder Horatia Nigrinus dient moet ook Aelio's buigen voor haar nukken. Horatia doet niets liever dan manipuleren en drijft een wig tussen Fabia en Aelio.
Ook haar man Gaius Gracius is er op uit iets van Aelio gedaan te krijgen dat tegen diens wensen indruist: Aelio heeft zijn vaders talent voor wagenrenner geërfd, maar zwoer nooit de piste te betreden, nadat zijn vader voor zijn ogen verongelukte. De Oude Grieken wisten al dat je je lot niet kunt ontlopen en dat geldt evengoed voor Oude Romeinen, zodat Aelio op een dag tóch met een tweespan de strijd aan gaat binden op de renbaan. Tegen een geduchte tegenstander. Victor's vader was de veroorzaker van het ongeluk dat Aelio's vader het leven kostte en de appel valt niet ver van de boom...


Gloria victis is een erg goede historisch getinte strip. Hoewel hier geen strikt waargebeurd verhaal verteld wordt, heeft schrijver Juanra Fernández zich ingeleefd in het tijdperk en komt het verhaal zowel historisch als emotioneel overtuigend over. Bovendien weet hij te spelen met de verwachtingen van de lezer. Net als je denkt dat je het happy end voelt aankomen gooit Fernández de teugels om en valt de sympathieke held dieper dan ooit. Aelio wordt zo veel onrecht aangedaan dat je als lezer slechts stampvoetend als een kind kunt uitroepen: 'Da's geméén!'

 

Het tekenwerk van Mateo Guerrero is ook dik in orde. Hij kan zowel uit de voeten met het grote spektakel (de wagenrennen) als het kleine gebaar.
Het lot is grillig, maar het kan haast niet anders of Guerrero en Fernández worden met Gloria victis – in tegenstelling tot wat de titel betekent – glorieuze overwinnaars!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!