Recensie Nestor Burma 11 HC Gekonkel in het Quartier Latin
door Nicolas Barral naar Jacques Tardi & Leo Malet

 

Nicolas Barral levert met Gekonkel in het Quartier Latin zijn tweede Nestor Burma af en wederom is het zowel qua tekeningen als qua bewerking (van Leo Malet's verhaal) vakwerk. Nestor Burma is een reeks die een onderkoeld soort humor bevat die dankzij Barral's enigszins grappige tekenwerk heel goed uit de verf komt. De tekeningen zijn niet karikaturaal – daarvoor zijn ze veel te trouw aan het origineel van Jacques Tardi – maar net iets guitiger dan het werk van Barral's voorganger Emmanuel Moynot en van de schepper van de detectivestrip.
Nu Barral er iets langer mee bezig is krijgt hij Burma steeds beter in de vingers en door het tekenwerk schemert het stijltje dat hij gebruikt voor de Blake & Mortimer-parodie Philip & Francis.
Het is een teken dat Barral eigen raakt met Burma en dat is goed nieuws voor de stripliefhebber.
Er is één ding dat ik jammer vindt: dat Barral zijn tekeningen inkt met behulp van de computer. Hij doet het heel kundig hoor en kan uitstekend met het programma overweg, maar échte inkt op écht papier heeft toch net iets meer karakter.


Burma zelf is weer even eigenwijs en eigengereid als altijd.
De zaak die hem in de schoot valt is eigenlijk klip en klaar. Zelfmoord, al wil de vriendin van de overledenen daar niet aan. Burma besluit om nogal vage redenen de zaak tóch aan te nemen en al valt er weinig te speuren naar de doodsoorzaak van Paul Leverrier, toch blijkt er wel degelijk het één en ander te ontdekken in deze zaak. De routineklus die Burma aannam om een ontroostbaar meisje wat ter wille te zijn wordt grimmiger en grimmiger!

Waar veel detectives fantasieloos en voorspelbaar zijn is Malet's Nestor Burma een ongeleid projectiel waarbij je nooit precies weet welke kant het op zal gaan. Fraaie en eigenzinnige tekeningen en goed doordacht detective-noir taalgebruik maken Barral's Nestor Burma tot een aanrader!

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!