Recensie De halsdoek van Cunera, Ajak+Por & Op missie door diverse Nederlandse striptekenaars

  Recensie De halsdoek van Cunera, Ajak+Por & Op missie door diverse Nederlandse striptekenaars

 

Recensie De halsdoek van Cunera,
alsmede Ajak+Por & Op missie
door diverse Nederlandse striptekenaars

 

De halsdoek van Cunera is een educatieve jeugdstrip van Nederlandse bodem.
Is 't niet wat teveel eer dan om zo'n strip te bombarderen tot stripalbum van de maand? Misschien, maar De halsdoek van Cunera mag dan niet zo'n grandeur hebben als bijvoorbeeld Manara's Caravaggio; het is een verrassend goed album.
(Caravaggio wordt hier besproken en is zeker het beste boek van de afgelopen maand, maar was reeds op onze website gepubliceerd en dus geen kandidaat meer voor stripalbum van de maand)

 

Het boek rond De halsdoek van Cunera bestaat uit meerdere korte strips en een raamvertelling die samen de historische achtergronden blootleggen van de Nederlandse Rooms-Katholieke heilige Sint Cunera, de stadspatrones van Rhenen.
De raamvertelling is in de vorm van een fotostrip door Ype Driessen (Ype + Willem, De uitgeverij), en dat gedeelte is heel duidelijk gericht op de schoolgaande jeugd.
Emma komt weer eens te laat voor de geschiedenisles op school; ligt niet aan haar, maar dat komt door die eindeloos lange kolere Cuneraweg, waar altijd tegenwind staat. De leraar besluit haar een geschiedenislesje te geven over de Cunera waar de weg naar vernoemd is.
De meerwaarde van dit album zit 'm echter in de tien korte strips die door verschillende Nederlandse striptekenaars op geheel eigen wijze in beeld zijn gebracht en die niet enkel interessant zijn voor een jong publiek.
Wilma van den Bosch, Wilbert van der Steen en Albo Helm verbeelden het leven en de legende van Cunera. Feitelijk is dat drie keer hetzelfde verhaal, maar toch telkens anders, en dan hebben we het nog niet gehad over de manier waarop de tekenaars het verhaal in beeld brengen.
Van den Bosch introduceert het verhaal op toegankelijke wijze met tekeningen die een beetje doen denken aan het werk van Gerard Leever;
Van der Steen voegt er met zijn unieke kleurgebruik en losse manier van tekenen een emotionele lading aan toe en Helm brengt het geheel zo grimmig en heftig in beeld als het in de kern is, zonder voor jongere lezertjes de boel dicht te zalven.
Daarnaast zijn er nog 7 kortere strips opgenomen waarin onder andere een archeoloog aan het woord komt, de kerstening van Rhenen en omgeving in beeld wordt gebracht en de handel in heiligenrelieken onder de loep wordt genomen en waarin Jan Dirk Barreveld (
Eugene) het op neemt voor de boze stiefmoeder die altijd maar weer de gebeten hond is in sprookjes en legenden.
Wie het boek uit heeft weet niet alleen wie die Cunera was, maar ook hoe zo'n legende nou tot stand gekomen zou kunnen zijn. Daarmee geven de striptekenaars onder leiding van Nico Stolk, Katrijn Kuypers en Niels Bongers een fraai inkijkje in hoe geschiedenis 'werkt' en dat het in legendes helemaal niet raar is als één en dezelfde persoon figureert in gebeurtenissen die honderden jaren uit elkaar liggen.


Het zijn grotendeels onbekende tekenaars die aan dit album meegewerkt hebben en het verraste me hoe goede de kwaliteit van hun werk is. Uitschieters zijn de eerder genoemde Barreveld en Van der Steen. Met name die laatste maakt schitterend, volwaardig werk met een geheel eigen smoel.
Zijn
Ayak + Por, een verzameling absurdistische sprookjes, was ook zeer sfeervol, maar viel een beetje tussen de wal en het schip doordat het uitgegeven werd door Strip2000, die normaal gesproken vrijwel enkel gagstrips publiceren.
Van der Steen publiceerde trouwens ook een verhaal in
Op missie, ook uitgegeven door Strip2000 en al evenzeer op een benauwde plaats te water geraakt. Tien oorlogsveteranen schreven voor deze strip hun ervaringen om tot een kort stripverhaal dat door tien verschillende Nederlandse striptekenaars in beeld werd gebracht. Oorlogvoeren is een heel ander vak dan strips schrijven en daardoor leek dat project op papier interessanter dan het in werkelijkheid uitpakte. Dat was uitsluitend te wijten aan de wat zwakke scenario's en dus bewees ook dit album dat er in Nederland veel talent rondloopt, wanhopig op zoek naar een podium...
Met al dat vertaalde werk in de Nederlandse stripwereld zou je namelijk bijna vergeten dat er nog zoiets bestaat als een Néderlandse striptekenaar.
De halsdoek van Cunera haalt daarmee niet alleen een Néderlandse heilige, maar ook een Néderlandse kunstenaarsgroep voor het voetlicht.
Laten we ons beseffen dat dit een pioniersgroep is. Mannen en vrouwen die een droom volgen in plaats van de oren te laten hangen naar geld en maatschappelijk aanzien. Dappere Nederlanders die het zonder uw hulp niet redden.
Om nog maar eens een oud middenstandersrijm te voorschijn te halen:
'Koopt Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar'!


(HH)

Interesse? Koop het album hier!