Recensie Marina 2 De profetie van Alighieri door Matteo & Benoit Zidrou

 

Recensie Marina 2 De profetie van Alighieri door Matteo & Benoit Zidrou

Recensie Marina 2 De profetie van Alighieri
door Matteo & Benoit Zidrou

 

De opzet van stripschrijver Benoit Zidrou's eerste volwassen stripreeks Marina (eerder schreef hij jeugdstrips en oneshots) is nogal breed. Daardoor kon het eerste album uit deze reeks De kinderen van de Doge 'slechts' als veelbelovend besproken worden en (nog) niet als een geheide aanrader.
In het tweede deel De profetie van Dante Alighieri hangt Zidrou meer vlees aan de botten van zijn verhaal en toont hij zijn meesterschap als schrijver.
Marina is geen gemakkelijk stripje en van de lezer wordt verwacht dat hij goed bij de les blijft, maar ondanks de vele verhaallijnen die Zidrou door elkaar laat lopen is de manier waarop hij het verhaal vertelt niet stroef. Hij propt er gewoon ontzettend veel in en zelfs de details die er in eerste instantie wat aan de haren bij gesleept leken te zijn krijgen verderop in het verhaal een betekenis.
Zoals de kritiek die Jacopo uitoefent op de Doge als die – tegen alle afspraken in; Venetië onderhandelt niet met misdadigers – zijn kinderen wil vrijkopen van de piraten.


De beruchte Brago kaapt met zijn piratenbende namelijk op regelmatige basis schepen en neemt hooggeplaatste opvarenden gevangen. Wie losgeld betaalt krijgt zijn geliefden terug, minus een oor dat ter identificatie samen met de losgeldeis opgestuurd wordt. Hij heeft een heel eiland vol gijzelaars, die soms jaren moeten wachten tot hun familie het geëiste geld bij elkaar heeft. Het lukt echter niet altijd om het losgeld bij elkaar te krijgen en sommigen zitten er hun hele leven.
De kinderen van de Doge van Venetië zitten er ook, en de Doge wil voor zijn zoon best losgeld betalen (al is dat tegen de regels), maar niet voor zijn dochter?
Waarom niet?
Dat heeft te maken met de voorspellingen van Dante Alighieri en in dit tweede album wordt duidelijk wat het deel van Zidrou's verhaal dat zich in het heden afspelen verbindt met het deel dat zich in het verleden afspeelt. Zowel in het nu als in het verleden komen de profetieën van Alighieri punt voor punt uit. Slecht nieuws voor Venetië... zowel toen als nú.
Professor Boccanegra denkt echter de oplossing voor het afwenden van de dreigende ramp te kunnen vinden in de geschiedenis van Marina, de dochter van de Doge.


Het teken- (en schilder)werk van Matteo is nog volop in ontwikkeling en wordt hoe langer hoe beter. Het heeft wat ruwe kantjes, maar die passen prima bij het grimmige verhaal dat Zidrou ons voorschotelt.
Goede combi, deze twee stripmakers en samen maken ze van Marina een geheide aanrader!

(HH)

Interesse? Koop het album hier!