Recensie Epstein - Het brein achter The Beatles
door Jaron Beekes


 

Over de Beatles raken boekenschrijvers maar niet uitgeschreven. Je zou je kunnen afvragen: Wat valt er ruim veertig jaar na het opheffen van de band nog voor nieuws over ze te vertellen?
Niet veel, lijkt me, maar je kunt een verhaal nou eenmaal vanuit verschillende gezichtspunten vertellen.
De strip leent zich daar als kunstvorm uitstekend voor. Dat zagen we al met Baby's in black, waarin het verhaal van de Beatles verteld wordt vanuit de figuur Stuart Sutcliffe, hun oorspronkelijke bassist en de grondlegger van hun flirt met het existentialisme.
Jaron Beekes (De lens van Spinoza) vertelt in Brian Epstein – Het brein achter The Beatles het verhaal van de beroemdste popgroep uit de geschiedenis vanuit de figuur Brian Epstein, de briljante maar getormenteerde manager die ze aan de top bracht. Zonder Epstein geen Beatles, dus de invloed van de man kan moeilijk overschat worden. Maar is 't ook interessant om te lezen?

Ja.
Eén van de redenen dat Brian Epstein zich zo vol overgave stort op het grootmaken van de Beatles is dat hij in wezen een ongelukkig mens is. Hij kampt met zijn ambities, zijn afkomst en zijn geaardheid. Dat weet Jaron Beekes goed over te brengen met op zich niet opzienbarende maar wel functionele tekeningen.
Hij besteedt aan de vermeende kortstondige sexuele relatie die Epstein met John Lennon zou hebben gehad gelukkig niet al te veel aandacht. Interessanter is het verband dat hij legt tussen Brian een nummer van Lennon: You've got to hide your love away...
Eigenlijk was Brian Epstein de 'vader' van de Beatles.
Maar zoals dat bij vaderfiguren gaat, er komt een moment dat je 'zonen' zich van je los gaan maken.
Dat kon Brian Epstein niet aan, zeker niet op het moment dat het door hem opgebouwde 'imperium' op wankelen stond.
Zijn invloed op 'zijn' jongens blijkt wel als die artistiek en zakelijk volkomen de weg kwijt raken als Brian hen ontvalt...
Goede strip, zeker voor wie geïnteresseerd is in The Beatles en hun entourage, met een heel fraai omslag dat het hele verhaal eigenlijk al vertelt.
Epstein, de man op de achtergrond, is boeiend genoeg om eens op de voorgrond te treden...

 


(HH)