Recensie De wonderbaarlijke avonturen van Nelson Lobster
deel 1 t/m 3 HC
door Calvez & Corbeyran


 

Als je een ietwat sterk verhaal vertelt is er altijd wel iemand die wil weten of dat wel echt zo gebeurd is. Ik ben van mening dat zoiets er helemaal niet toe doet! Een goed verhaal is een goed verhaal.
Baron von Munchaussen zat waarschijnlijk niet bovenop de kanonskogel die hij op zijn vijanden afvuurde. Hoe had hij dat voor elkaar moeten krijgen? En hoe wist hij er weer op tijd vanaf te komen zonder om te komen bij de inslag?
Dat hij zijn paard én zichzelf aan zijn eigen haren uit het moeras trok is volgens de wetten van de fysica onmogelijk. Er is zelfs een medisch syndroom naar de man vernoemt: Munchhausen by Proxy.
Toch kent bijna iedereen de verhalen van de baron... omdat het interessante verhalen zijn!

 


Nelson Lobster is net zo'n praatjesmaker. Zijn avonturen zijn misschien iets minder ongeloofwaardig dan die van de baron, maar minstens zo onderhoudend.
Lobster werd als baby uit zee gered, waar hij in een op een roeiboot geplaatste ton lag. In de ton bevonden zich ook een beurs vol goudstukken, een ingedroogde kreeftenschaar en een bokaal met een oog dat in de één of andere smerige vloeistof dreef. De bemanning was er voor om het geld te verdelen en de baby met de rest overboord te smijten. Scheepskok Benjamin greep in en ontfermde zich over Nelson, die hij noemde naar de inhoud van de ton. Nelson naar de afbeelding op de goudstukken; Lobster naar de kreeftenschaar.
De jonge Nelson gaf blijk van lef, tactisch inzicht en vindingrijkheid. Hij verwierf er aanzien mee en de koning belastte hem met gevaarlijke opdrachten die hij natuurlijk allemaal tot een goed einde bracht.
Lobster blikt in de albums terug op zijn leven, dat ten einde is – letterlijk, al wil hij daar nog niet aan – en is bezig zijn memoires te schrijven. Daar neemt hij uitgebreid de tijd voor.
Met goede reden...

 


Nelson Lobster is een strip die zich afspeelt in de tijd dat de wereld nog veel witte plekken op de kaart vertoonde en men dacht dat er enorme zeemonsters, zeemeerminnen, eenhoorns, draken, basilisken, manticores, saters, griffioenen en meer van dergelijke schepsels bestonden.
De tekeningen van Florent Calvez (Uur U) zijn op zich niet eens zo bijzonder, maar toch dankzij zijn fraaie inkleuring een lust voor het oog. Ze passen perfect bij het fantasierijke verhaal dat veelschrijver Corbeyran (Zang der vampiers, Imago Mundi) vertelt en dat in de verte doet denken aan Jonathan Swift's Gullivers travels, maar meer nog aan de wonderlijke films van Terry Gilliam.

Niet voor niets verfilmde die de avonturen van Baron von Munchhausen!
Vreemde strip, maar wel erg lekker. Hij lijkt voltooid met deze drie delen, maar is is een opening voor meer albums in de toekomst.
Laten we hopen dat Nelson Lobster meer wonderbaarlijke avonturen gaat beleven, want aan deze titel – De wonderbaarlijk avonturen van Nelson Lobster – is geen woord aan gelogen.
Wonderbaarlijk, dat zijn ze!

 


(HH)