De verhalen waren – zeker voor die tijd – vrij goed en bovenal nieuw en schokkend. Maar het meest viel toch de kwaliteit van de tekeningen op. EC betaalde goed en dus wilde iedereen wel voor Gaines werken. Gaandeweg ontstond er een onderlinge competitie die het niveau nog meer omhoog stuwde. In de prachtig gebundelde herdrukken van alle EC-comics die Russ Cochran jaren geleden uitgaf is dat goed te zien. Beter dan in de oorspronkelijke comics, want in die tijd werd er nog niet zo zorgvuldig gedrukt.
Titels als Weird Science, Tales from the Crypt en Two-Fisted tales en al die andere EC-comics hebben maar een paar jaar bestaan. De nek om gedraaid door de Comic Code.
Gaines richtte al zijn pijlen op Mad en met succes. Hij werd er rijk en beroemd mee.

In de korte jaren tussen opkomst en ondergang van EC maakte met name de horror comics grote indruk op een kleine groep jonge illustratoren, die niets liever wensten dan in de voetsporen te treden van Wally Wood, Graham Ingles, Al Williamson en Jack Davis.
En dat deden ze. Richard Corben en Berni Wrightson voorop. Hun werk verscheen her en der in Amerikaanse comics.
In 1964 besloot James Warren al dat talent bijeen te brengen en richtte hij Creepy op. Niet alleen nieuwkomers konden publiceren, Warren haalde er ook een stel EC-veteranen bij en de eerste uitgaven van Creepy zijn qua tekeningen dan ook fantastisch! Bijna nog beter dan de EC comics van weleer. Toen de formule een succes bleek kwamen er bladen als Eerie (meer horror) en 1984 (science-fiction) bij. In Nederland zijn een aantal Creepy's uitgegeven, die vooral bekend zijn geworden doordat ze bij de Slegte belandden. Wilde je meer, dan moest je dat bij elkaar sprokkelen, een bloemlezingetje hier en daar...
Maar het lijden is voorbij.
Dark Horse herdrukt Creepy en Eerie in een mooie collectie Archives. Harde kaften met stofomslag, 250 tot 300 pagina's dik en gedrukt op glanzend papier. De boeken zijn niet goedkoop, maar dit hebben ze werkelijk prachtig gedaan. Het tekenwerk komt volledig tot zijn recht. De verhalen mogen dan niet al te verrassend zijn, je kijkt je ogen uit!

 

(HH)