serieuze poging gedaan de twee te combineren. En met succes! Voorlopig hoogtepunt op dit gebied is wat mij betreft het vorig jaar verschenen I see a darkness. Het levensverhaal van Johnny Cash opgetekend door Reinhard Kleist.
Nu zijn de Beatles aan de beurt. In 25 hoofdstukken wordt door evenzoveel verschillende tekenaars de bandhistorie van de Fab Four uit de doeken gedaan.
Al is deze bundel niet zo indrukwekkend en persoonlijk als I see a darkness, toch is ook The Beatles in stripvorm een geslaagd album geworden. Het boek is zowel informatief als onderhoudend en mede door de grote variatie in tekenstijlen erg divers.
Allerlei aspecten uit de carrière van de band komen aan bod: de beginjaren, Abbey Road, Beatlemania, de ontmoeting met Bob Dylan, India, Paul is dead, noem maar op.
Niet iedereen zal de wat experimentele tekenstijlen waarderen, maar ze sluiten bijzonder goed aan bij de geschiedenis van een band die zichzelf telkens opnieuw uitvond.
Voor Beatle-leken is The Beatles in stripvorm een zeer leesbare introductie. Wie het verhaal al uit en te na kent kan – met de muziek van de Beatles op de achtergrond – lekker 250 pagina's lang plaatjes kijken.

 

(HH)