Recensie Frank Lincoln deel 1 t/m 4
door Frank Bourgne & Serge Perrotin


 

Steeds meer in strips van de een paar jaar geleden ter ziele gegane uitgeverij Talent vinden onderdak bij andere uitgevers. Vooral de fantasy- en science-fiction-strips worden in hoog tempo weer opgepakt. Dat uitgeverij Medusa ook Frank Lincoln uit het verdomhoekje zou halen had ik niet zo snel verwacht. Talent bracht van deze reeks drie albums uit en als het een groot verkoopsucces was, dan is mij dat niet opgevallen.
De strip van oud-Roodbaard tekenaar (hij tekende de laatste vier delen die op de stripmarkt haast onvindbaar zijn tegenwoordig) Marc Bourgne is echter de moeite waard, zeker nu er – naast een herduk van de eerste drie delen – ook een gloednieuw vierde deel is uitgebracht.
Deel vijf is al uit in het Frans en een zesde deel staat op stapel...
Frank Lincoln is een privé-detective en er zijn twee dingen waardoor de strip niet vervalt tot doorsnee: Frank Lincoln speelt op een afwijkende locatie (Anchorage in Alaska) en kent – naast de per deel door Frank en zijn team op te lossen zaken – een doorlopende verhaallijn. Frank is namelijk jaren geleden zijn vrouw kwijtgeraakt. Ze verdween spoorloos en Frank bleef met hun dochtertje radeloos achter. De reden dat hij zijn baan bij de politie verruilde voor het onzekere bestaan van een Private Eye moet gezocht worden in dit trauma. Het ligt ook aan de wortels van zijn drankprobleem...

 

 

Als Frank zijdelings betrokken raakt bij de zaakjes van de vermeende maffiabaas Robert Moreno ontdekt hij dat zijn verdwenen vrouw een tijdje Moreno's minnaar was!
Daar zou de kous mee af kunnen zijn, maar het ligt ingewikkelder, want zelfs Moreno weet niet waar ze gebleven is.
Ook uit zijn leven verdween ze als bij toverslag.
Het hoe en het waarom van deze affaire wordt gedurende de reeks stukje bij beetje prijsgegeven.
Frank Lincoln heeft niet te klagen over vrouwelijke aandacht, maar met z'n gedachten is hij bij zijn verdwenen vrouw, wat de strip net dat beetje extra spanning meegeeft.
Bourgne's tekeningen zijn degelijk en strak zonder statisch te worden. Ook wat dat betreft verdient Frank Lincoln een groot publiek.
Prima strip voor liefhebbers van Largo Winch, Lady S. en het in thema enigszins vergelijkbare Gil St. Andre (voorheen Spoorloos).
Stapels intriges, beetje sex, wat spanning, een vleugje sensatie en dat alles tegen het prachtige decor van Alaska...
(HH)