Recensie Het bronzen tijdperk - Het verhaal van de Trojaanse oorlog
1 HC Voorspellingen
door Eric Shanower 

 

Het bronzen tijdperk heeft meerdere handicaps. De ergste: het draagt een totaal verkeerde titel!
Het klópt natuurlijk wel: de strip speelt zich af in het bronzen tijdperk, maar handelt – zoals de ondertitel specifieker aangeeft – over de Trojaanse oorlog. Met een titel als De Trojaanse oorlog of Helena van Troy had deze prima historische strip waarschijnlijk veel meer de aandacht getrokken... Maar goed, schrijver/tekenaar Eric Shanower koos voor Age of bronze...Paris is de zoon van een Griekse herder. Als op een dag de mannen van de koning langskomen om zijn vaders beste stier mee te nemen komt Paris in opstand. Dat gaat zomaar niet! Maar ja, de koning is de koning, dus de stier gaat mee om als prijs te dienen voor de spelen op een festival.
Er is één manier om de stier terug in handen te krijgen: de spelen winnen en daarmee de stier!
Paris vertrekt naar Troje en neemt deel aan de spelen.
Daar blijkt hij meer gemeen te hebben met de stierenopeisende koning dan hij dacht...Eric Shanower heeft er in Amerika (naast twee specials) 31 deeltjes van Age of bronze opzitten, waarvan de eerste vier nu in het Nederlands gebundeld zijn in Voorspellingen. De serie is gepland op meer dan tien delen. Kortom, we kunnen nog even voort! En dat is goed nieuws, want Het bronzen tijdperk's lelijke cover verbergt een prima historische strip. En historisch is deze keer ook echt historisch, want Shanower heeft zich flink verdiept in de geschiedenis die hij vertelt. Zijn details kloppen (voor zover ik dat beoordelen kan) en hij maakt het niet sappiger dan het is. Voor de verkoop misschien niet slim, maar voor stripliefhebbers die houden van een verhaal met diepgang heel interessant.
Shanower's vertelstijl is heel prettig leesbaar en zijn tekeningen zijn sierlijk en gedetailleerd maar helder. Hij hervertelt het verhaal van de Trojaanse oorlog boeiend en verweeft het met allerlei Griekse mythes en sagen om zijn verhaal nog rijker te maken.Aanrader voor iedereen die niet terugschrikt voor een strip in zwart-wit. Dat is namelijk de zoveelste hobbel die de strip moet nemen op de weg naar het grote succes!
Een succes dat deze degelijke strip – ondanks gebrek aan sensatie, wervende cover, kleur en pakkende titel – zeker verdient!


(HH)