Recensie Chimere(s) 1887 deel 1 en 2
De purperen parel en
Scharlaken kant
door Vincent, Pelinq & Melanyn


 

De strip Chimere(s) 1887 speelt zich vrijwel geheel af in een hoerenkast.
Een nieuw deel in de Zwarte reeks van Sombrero dus?
Niet echt...
Chimere(s) 1887 mag dan de nodige half ontklede dames herbergen, het eigenlijke verhaal heeft heel wat meer om het lijf.
Het bordeel De purperen parel vervult binnen de Parijse gemeenschap (no pun intended) aan het eind van de 19e eeuw nog andere taak dan het verschaffen van gewillig vlees. Alle notabelen zijn er namelijk kind aan huis en het netwerken van de invloedrijkste mannen van Frankrijk vindt grotendeels plaats in het bordeel van Madamme Gisele.

 


Chimere wordt door haar adoptievader op dertien jarige leeftijd verkocht aan het bordeel. Bij de veiling (het eerste 'afspraakje' met een maagd worden voor veel geld geveild bij de purperen parel) geeft Chimere blijk van handelsgeest en ondernemingsdrang. Ze is niet van plan haar hele leven de hoer uit te blijven hangen. Ze zal er echter al snel achter komen dat wie eenmaal in handen is van een hoerenmadam niet een-twee-drie weer vrij is om te gaan en te staan waar ze wil.
Terwijl Chimere probeert te wennen aan haar nieuwe bestaan werkt Ferdinand de Lesseps druk aan een nieuw droomproject. Na het voltooien van het Suez-kanaal (zie ook Ella Mahe deel 2) heeft hij nu soortgelijke plannen voor Panama. Het project stuit op de nodige problemen en natuurlijk duikt de pers daar bovenop. Het lijkt wel of iemand probeert de zaak te saboteren. Dat maakt 't voor de Lesseps lastig bij de overheid fondsen te werven voor zijn project.
Herz – de rechterhand van de Lesseps – doet een duit in het zakje en biedt Monsieur de minister de ontmaagding van Chimere aan...

 


Prima strip, die ondanks een brute kant zeer leesbaar blijft door de onschuldig ogende tekeningen.
De combinatie sex/politiek werkt heel goed, waarschijnlijk omdat het er in het echte leven niet veel anders aan toegaat...

 


(HH)