Recensie De laatste van de Schoenfelds deel 1 & 2 HC
door Hervan, Barrat-Bartoll & Bartoll


 

Stripscenariste Agnes Barrat-Bartoll stuit op informatie rond haar grootouders en moeder waar ze van schrikt!
Haar opa en oma zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Auschwitz, schokkend genoeg, maar nog schokkender is dat Agnes' moeder haar daar nooit iets over heeft verteld. Agnes wist niet eens dat ze van Joodse komaf was!
Haar verhaal staat aan de basis van De laatste van de Schoenfelds, al zijn de omstandigheden en de wendingen die het verhaal neemt niet letterlijk de belevenissen van Agnes' familie. Ze bewerkt het samen met haar man Jean-Claude Bartoll tot een striptweeluik.


John Dillman komt er op het sterfbed van zijn moeder achter dat zij niet zijn moeder is, maar zijn tante en dat zijn gehele verdere familie is omgekomen in de Duitse concentratiekampen. De familiebezittingen van de Schoenfelds – inclusief de conservenfabriek waar ze goede zaken mee deden – zijn tegenwoordig in handen van de Auberoches, die de schijn ophouden dat het hún voorouders waren die de conservenfabriek opzetten. John is niet direct uit op 'zijn' familiebezittingen, maar raakt – als schrijver – geïntrigeerd door de geschiedenis. En dan is er die vreemde manke tuinman...


De laatste van de Schoenfelds begint goed, maar eindigt wat doorsnee.
Iets teveel toevalligheden, er had denk ik meer ingezeten met een wat gewaagder scenario.
De prettige leesbaarheid, de sympathieke tekeningen en het interessant uitgangspunt maken er toch een aardige tweeluik van.


(HH)