Recensie Casus 5 HC
Goudkoorts - Yukon 1899
door Blengino & Sarchione

 

 

Casus is een vreemde serie, want ik kan niet ontdekken wat er nou serie-matig aan is. Er is geen onderlinge samenhang tussen de delen. De enige overeenkomst is dat het allemaal verhalen betreft die in het verleden spelen én in één boek afgerond worden. Dat is te weinig om van een serie te kunnen spreken.
Dat wil niet zeggen dat er geen goede boeken tussen zitten, maar er is mijns inziens geen reden om ze allemáál te sparen, laat staan om er een verzamelcassette voor uit te brengen, zoals onlangs gebeurd is. Maar ja, aan verzamelcassettes valt schijnbaar niet te ontkomen de laatste tijd...


In het ijzige noorden van Alaska heeft kolonel Zondrick een enorme goudklomp ontdekt. Het ding is zo hoog als een mens en 5 miljoen dollar waard. Tenminste, daar hebben experts hem op geraamd en daar heeft Zondrick 'm voor verzekerd.
Zondrick moet de steen vervoeren naar Californië, doet hij dat niet, dan raakt hij 'm kwijt aan de Canadese staat. Dat vervoer kan alleen over het spoor plaatsvinden.
Komt dat even mooi uit... Er zijn twee ex-treinrovers in Alaska voorradig, die elkaar toevallig tegen het lijf lopen in de saloon van Skagway. Coltrane en Mac hebben beiden nog een appeltje te schillen met Zondrick en voor vijf miljoen dollar zijn ze best bereid hun pensionering nog héél even op te schorten.
Ze vertrekken naar Cripple's Junction, de plaats die Zondrick een paar jaar geleden uit de grond stampte en waar hij met harde hand regeert. Ze zijn echter niet de enigen die het op de goudklomp voorzien hebben...Luca Blengino vertelt een leuk en onderhoudend verhaal, dat ingenieus in elkaar steekt.
De tekeningen van Antonio Sarchione zijn gedetailleerd, maar toch soepel.
Er mag dan geen reden zijn om alle delen van de serie Casus aan te schaffen, van Goudkoorts – Yukon, 1899 krijg je
zeker als je van westerns houdt beslist geen spijt...


 


(HH)