Maar serieuze geleerden? Die kwamen in stripverhalen niet aan de bak...
Ook op dit punt bewijst het medium strip dat het niet stil gestaan heeft sinds Kuifje en Robbedoes hun intrede deden. De laatste tijd verschenen er steeds meer strips met wetenschappelijke onderwerpen. Denk aan 'Over het ontstaan van soorten' naar Charles Darwin. In navolging van de Darwin-strip volgden er onder andere nog 'Logicomix' over de logica en onlangs 'Filosofie in beeld' van Margreet de Heer.
De strip is allang volwassen geworden, al heeft de meerderheid van de Nederlanders dat helaas niet door...

Uitgeverij Lombard doet op dit gebied een duit in het zakje met maar liefst twéé strips over beroemde geleerden: Nietzsche én – opnieuw – Darwin.
Het Nietzsche-boek is fraai experimenteel geïllustreerd en vertelt het leven van de filosoof. Aan de oppervlakte lijkt Nietzsche een evenwichtige man, maar 's nachts wordt hij gekweld door onder andere zijn herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Nietzsche blijkt een getormenteerd man. Het zijn deze wanhopige scènes die het meest indruk maken en juist daar komt de tekenstijl optimaal tot zijn recht. Ook de aftakeling aan het eind van zijn leven is indrukwekkend in beeld gebracht.
'Nietzsche – vrijheid scheppen' is een mooi portret geworden, dat uitnodigt om eens iets meer over Nietzsche te gaan lezen en te kijken of de feiten in deze striproman echt kloppen.

De feiten in het Darwin-boek 'De aantekeningen van Darwin' hoeven niet gecheckt te worden: daar klopt geen hout van! In het Yorkshire van 1860 waart een monster rond dat met zijn klauwen een heel paard in plakjes kan rijten. En het blijft niet bij dierlijke slachtoffers.
Om de onrust rond dit mysterieuze wezen weg te nemen schakelt de Britse regering een bekende naturalist in: Charles Darwin. Wat volgt is een horror-verhaal waarin gesuggereerd wordt dat er met Darwin zelf ook iets iet helemaal pluis is. Je vraagt je af waaraan die arme brave Charles dit nou weer verdiend heeft...
Als horrorstrip is het misschien nog niet eens zo gek, maar Darwin is er aan de haren bijgesleept.
De gekke geleerde is anno 2010 toch nog niet uit alle strips verdwenen...

 

 

(HH)