Recensie Borgia deel 1 t/m 4 HC
Manara & Jodorowsky

 

Als ik zeg dat de Katholieke kerk vandaag de dag flink onder vuur ligt vertel ik niets nieuws. De kranten staan bol van de priesters die misbruik hebben gemaakt van hun macht.
Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat de kwaliteit van het grondpersoneel van de Heer te wensen over laat... Sterker nog, in het verleden ging het er allemaal nog veel erger aan toe. Als je tenminste scenarist Jodorowsky in zijn stripreeks Borgia geloven mag. Je mag gerust zeggen dat het schokkend is om te lezen.
De familie Borgia kwam aan de macht toen Rodrigo Borgia tot paus verkozen werd. Alexander VI – zoals Rodrigo zich liet noemen – was niet op die plek gekomen door devoot af te wachten wat zijn medekardinalen van zijn pauselijke kwaliteiten dachten. Hij voerde een actief omkoop-beleid en ging moord op grote schaal niet uit de weg. Eenmaal op de pauselijke stoel schakelde hij zijn omvangrijke familie en zijn kinderen (opmerkelijk voor een man die werd verondersteld celibatair te leven) in om de macht binnen de familie te houden.
De vier delen van Borgia staan bol van het geweld. Iedereen die de macht van de Borgia's in de weg staat wordt rücksichtslos uit de weg geruimd.
Jodorowsky schreef dit verhaal toe naar de wensen van tekenaar Manara die het liefst verleidelijke blote meisjes tekent. Pornografisch is het nèt niet, omdat Manara het tekenen van geslachtsdelen grotendeels vermijdt, maar toch ligt de nadruk vooral op sex. Dat is dan ook de enige kanttekening die ik kan maken: de hoeveelheid sex 'verzacht' de gruwelijkheden. Het verhaal lijkt minder serieus dan het feitelijk is door dat voortdurende gevoos.
De tekeningen en de inkleuring van Manara zijn erg goed geslaagd en je ziet dat hij bijvoorbeeld op de interieurs van de kerken zijn stinkende best heeft gedaan.
Een aangename verrassing aan het eind is dat het vóór het slotdeel van Borgia verschenen De verschrikkelijke paus eigenlijk gewoon een vervolg is van Borgia. Een vervolg met ietsje minder sex, waardoor De verschrikkelijke paus qua verhaal nóg beter is dan Borgia al was...

 

(HH)