Recensie Van Istanbul naar Bagdad
Kolk & Grunberg

 

Halverwege dit jaar las ik in het striptijdschrift Eisner de strip Paranoia in Bagdad. Hanco Kolk had hiermee een artikel van de schrijver Arnon Grunberg tot een stripverhaal bewerkt. Een mooi verhaal waarin Arnon rondlummelt in zijn hotel in Bagdad, onderwijl vruchteloze pogingen ondernemend een interview te regelen met de controversiële journalist Gaith. Journalisten zijn indringers in deze contreien. En net als al die andere buitenlanders heeft ook Grunberg – al denkt hij daar zelf natuurlijk anders over – eigenlijk niets te zoeken in Bagdad.
Met veel humor zetten Grunberg en Kolk één aspect van de gespannen situatie in het Midden Oosten op papier.
Tot mijn vreugde werd er een graphic novel aangekondigd met méér Kolk/Grunberg.
Zoals dat wel vaker gaat met hooggespannen verwachtingen, valt Van Istanbul naar Bagdad bij nadere beschouwing wat tegen.
‘Tuurlijk; Grunberg kan schrijven en Kolk kan tekenen. De humor en de scherpe blik zijn gebleven. Toch heb ik het idee dat het eerste korte verhaal van 15 pagina’s meer inzicht gaf in de situatie in Bagdad dan dit hele boek.
Grunberg reist door het land, maar veel contact met de inwoners is er niet. Eigenlijk komt hij de auto, trein, hotellobby of zijn hoofd nauwelijks uit.
Paranoia in Bagdad
is overigens achterin het boek opgenomen, zodat u zelf kunt vergelijken…

 

(HH)